Специализираната прокуратура за пореден път днес пусна съобщение за приключено разследване, в случая - за водната криза в Перник. Т.е. още не са предявени документите на страните и не е внесен обвинителният акт в съда.

Става ясно, че на съд отиват двама: бившият екоминистър Нено Димов (който е подписвал де факто разрешителните за подаване на вода към „Стомана индъстри“ и градската Топлофикация въпреки препдупрежденията), и тогавашната и.д. кметица Севделина Ковачева. Любопитно е, че на мерките за неотклонение в Специализиранвия съд жената почти се разплака, като твърдеше, че тя работи с ресор „Култура“, а по това време била и.д. просто защото не участва в кампания за местни избори - за разлика от другите си колеги.

Очевидно от обвинението са „изпаднали“ други хора - като например бившият директор на местното ВиК Иван Витанов, който бе дори задържан, нищо че е писал купчини сигнали, алармирайки, че водата в язовира намалява критично и е препоръчвал режим, а подаванията на количества за „Стомана“ продължавали.

По време на мерките за неотклонение се чу обаче, че тогава два синдиката са писали заплашителни писма до Министерския съвет - че идват в София на протест „под прозорците на правителството“, ако „Стомана“ спре работа заради липса на вода.

В разследването не се разглежда и въпросът за показанията на въпросния шеф на ВиК, който откровено твърдеше, че е викан от областната управителка от ГЕРБ - Ирена Соколова и лидерка в ГЕРБ-жени, която му е провеждала „инструктаж на килимчето“ какво точно цели със своите сигнали и препоръки за воден режим в предизборна обстановка.

Сега според държавното обвинение Нено Димов ще отговаря за безстопанственост, довела до разпиляване на 1 025 303 кубически метра вода, а Севделина Ковачева - че не е изпълнила служебните си задължения, като не е въвела воден режим.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Специализираната прокуратура приключи разследването по досъдебното производство за водната криза в община Перник

Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в община Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите и временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник.

В хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост – вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена“, както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество „ВиК Перник“ ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри“ АД и „Топлофикация Перник“ АД.

Тогавашната временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник“ ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена“, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.