Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Олимпийските игри в Япония започват на фона на цял куп проблеми, пише в заглавие на анализ по темата в. "Вашингтон пост".

Американското издание отбелязва, че според скорошни социологически проучвания голяма част от японското общество е против провеждането им в момент, когато нова вълна на пандемията от коронавируса връхлита страната. Един от основните спонсори на спортното събитие - компанията "Тойота", също не е много ентусиазирана за провеждането на игрите, а нейните висши ръководители ще пропуснат днешната церемония по откриването им.

Изданието посочва, че японското политическо ръководство също е подложено на кръстосан огън. Олимпиадата трябваше да послужи като витрина за успехите на азиатския икономически гигант. Вместо това разочарованието от реакцията срещу пандемията на правителството на премиера Йошихиде Суга нараства на фона на бавната ваксинация и неотдавнашния ръст на инфекциите, който наложи въвеждане на четвърто поред извънредно положение в Токио - града домакин.

Затова на спортните събития няма да се допускат зрители, а сред японците нарастват опасенията, че пристигащите от целия свят спортисти могат да допринесат за разпространението на коронавируса.

Японски официални лица и организатори от Международния олимпийски комитет (МОК) гарантират за спазването на строгите си протоколи за повече от 15 000 спортисти и 70 000 служители, помощен персонал и представители на медиите, дошли за игрите. Десетки пристигащи обаче са с положителен тест за коронавирус. Американското издание цитира думите на Шигеру Оми, водещият японски съветник по COVID-19, който каза миналия месец, че просто "не е нормално" държава да организира игрите в разгара на пандемия.

Изданието отбелязва, че вместо възможността да използва Игрите като повод да изтъкне мястото на Япония в света, Суга трябва да заеме отбранителна позиция, отричайки, че Япония е под натиска от МОК да проведе Олимпиадата, която вече бе отложена с една година.

Самият МОК рискуваше да загуби милиарди долари, ако Игрите отново бяха отложени. "Вашингтон пост" посочва, че съществува и възможност японските избиратели да свалят Суга от власт на парламентарните избори по-късно тази година. Това може да стане, ако слабите резултати на издигналата го Либерално-демократическа партия - барометър за нагласите на избирателите, се повторят и на национално ниво след тези на местните избори в Токио по-рано този месец.

Според изданието обществените нагласи в Япония в момента се влияят най-силно от широко разпространеното недоволство от провеждането на Олимпиадата в разгара на нова вълна на пандемията.

Откриването на непопулярните Олимпийски игри в Токио дойде на фона на горчивина и тъга, пише в заглавие в. "Индипендънт". Остават догадки за това, как биха могли да изглеждат игрите при нормални условия. Най-печалното е, че наистина няма да разберем как Токио би придал уникален образ на тези Игри, отбелязва в коментар по темата британското издание.

Британският вестник посочва, че да бъдеш репортер в Токио тази седмица означава да работиш в състояние на постоянна карантина дори извън задължителната тридневна изолация в хотелска стая, която в момента е наложена на хилядите представители на медии, пристигнали в понеделник и вторник. Ако, както и за мнозина, това е първото ви пътуване до Япония, придвижването из града дава усещането за тази специфична привилегия да се загубите дълбоко в олимпийското шоу, с неповторимата му атмосфера, отбелязва изданието.

Британският в. "Файненшъл таймс" пише че откриването е белязано от скандали, като отказа на бившия японски премиер Шиндзо Абе да присъства на церемонията по официалното откриване и уволнението на режисьора на тази церемония заради шега с Холокоста.

С отстраняването на Кентаро Кобаяши церемонията по откриването потъна в още по-голям хаос, след оставката на композитора Кейго Оямада заради скандал за негови подигравки към съученици инвалиди, когато е бил юноша.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.