Организационният комитет на Олимпиадата в Токио уволни директора на церемонията по откриването заради шега за Холокоста, която отправил по време на комедийно шоу през 1998 г., предаде Асошиейтед прес.

Президентката на комитета Сейко Хашимото съобщи за отстраняването на Кентаро Кобаяши, който използвал в скечове фразата "Нека играем на Холокост".

"Открихме, че г-н Кобаяши е използвал фраза, с която се подиграва на историческа трагедия", заяви Хашимото. "Ние дълбоко се извиняваме, че позволихме да се стигне до такова развитие на нещата ден преди откриването на церемонията и че причинихме тревоги на много от участващите страни, както и на жителите на Токио и на останалата част от страната".

Шегата на Кобаяши предизвика осъждане и в социалните мрежи.

"Всеки човек, колкото и да е креативен, няма право да се подиграва на жертвите на нацисткия геноцид", обяви равинът Ейбрахам Купър, декан и директор в Център "Саймън Визентал", базираната в Лос Анджелис група за защита на правата на човека .

Той също така отбеляза, че нацистите са убивали и германци с увреждания.

"Всяка асоциация на този човек с Олимпийските игри в Токио би обидила паметта на 6 милиона евреи и би отправила жестока подигравка с Параолимпийските игри", каза той.

Кобаяши е бивш член на популярно комедийно дуо Rahmens и известен в чужбина с ролите си в комедийни сериали.

Олимпийските игри в Токио са съпътствани от скандали от 2013 г. насам. Френски следователи разглеждат предполагаеми подкупи, плащани на членове на Международния олимпийски комитет, за да повлияят за решението Игрите да се проведат в японската столица. Заради това преди две години Цунекадзу Такеда, който оглавяваше Японския олимпийски комитет и беше член на МОК, си подаде оставката.

Церемонията по откриването на забавените от пандемията Игри е насрочена за петък. Тя ще се проведе без зрители като мярка за предотвратяване на разпространението на коронавируса, въпреки че ще присъстват някои официални лица, гости и медии.

По-рано тази седмица композиторът Кейго Оямада, чиято музика трябваше да бъде използвана на церемонията, беше принуден да подаде оставка заради минали случаи на тормоз над съучениците си, за които той се похвали в интервю за списание. Бе решено, че музиката му няма да бъде използвана.

Япония напредва с Олимпийските игри в противовес на съветите на повечето си медицински специалисти. Това се дължи частично на натиска от страна на МОК, който се очаква да загуби от 3 до 4 млрд. долара приходи от телевизионни права, ако игрите не се проведат.

Официалните разходи за Олимпийските игри са 15,4 милиарда долара, но правителствените одити показват, че реалната сума е много по-висока.

"Подготвяхме се през последната година, за да изпратим положително послание", каза Хашимото. 

Тоширо Муто, главен изпълнителен директор на организационния комитет в Токио призна, че са нанесени щети върху репутацията на местния организационен комитет.

"Може би тези негативни инциденти ще навредят на положителното послание, което искахме да предадем на света", каза той.

Междувременно критики са отправяни и срещу правителството на министър-председателя Йошихиде Суга заради решението да се проведат Олимпийските игри въпреки възраждането на коронавирусните инфекции.

Преди отстраняването на Кобаяши и Оямада няколко високопоставени представители на японския организационен комитет бяха принудени да си подадат оставките. Йоширо Мори напусна поста председател на организационния комитет заради сексистки коментари, а креативният директор на церемониите по откриването и закриването Хироши Сасаки - след като предложи японска актриса да се облече като прасе.

Тази седмица хиропракторката на американския отбор по борба за жени се извини, след като в публикация в социалната мрежа сравни олимпийските анти-COVID мерки с нацистка Германия. Все пак на Роузи Галегос-Майн й бе позволено да завърши планирания си престой в предолимпийския лагер на САЩ по борба в Накацугава, Япония.