“Демократична България” (ДБ) ще участва в разговорите с “Има такъв народ” (ИТН) с пълна готовност да даде приноса си във всякаква роля - като пълноценен коалиционен партньор, само като подкрепа в зала за политиките на кабинета, дори като опозиция.  

ДБ е готова и в случай, че мандатът бъде даден на тях, каза Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев днес.

“Как формираме трайна парламентарна конфигурация, която да изнесе една програма?  Плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото 350 000 избиратели ни дадоха своя вот и представляваме тях”, каза Христо Иванов.  

Президентът Румен Радев поздрави ДБ за по-добрия резултат на изборите и изтъкна, че реформата в правосъдната система и подобряването на отчетността на главния прокурор фигурират и в препоръките на Европейската комисия за Плана за възстановяване. 

“Не искам кабинет на всяка цена, не мога да съм архитект на една управляваща коалиция, това е отговорност на партиите, но настоявам да изчерпим всички опции и едва тогава да говорим за предсрочни избори”, подчерта за пореден път Румен Радев.