Президентът Румен Радев насърчи социалистите да подкрепят кабинет на Слави Трифонов - в началото на консултациите с Корнелия Нинова, той заяви, че вижда идейни пресечни точки между БСП и ИТН.

"Знаем последствията, ако и този път не съставим правителство. Мисля, че БСП може да постави ясни приоритети, те се намират и във вашата програма. Очаквам да се постигне консенсус. Съветвам да разгледате и предложенията на служебния кабинет за преизчисляване на пенсиите, така че от 1 септември да няма български пенсионер под лимита за бедност", каза Румен Радев пред представителите на БСП, дошли в Администрацията на президента за консултациите за съставяне на правителство.

Президентът заяви, че от БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство - не само математически, но и идейно. Мисля, че може да намерите много пресечни точки, обърна се към социалистите той.

"Няма да бързам с връчването на първия мандат, докато не се изчерпат всички опции за намиране на формула", заяви Румев Радев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че са отговорени за диалог с ИТН и ще се срещнат с тях в събота. Тя се аргументира защо е важно да се направи редовен кабинет - нужна е актуализация на бюджета и е добре, че служебният кабинет е подготвил вариант, според нея тревожно е социално-икономическото състояние на страната: растат цените и социалните неравенства. Тези приоритети са важни, за да мислим държавнически и да съставим редовен кабинет, заключи тя.

"Различното от първия път бе, че ИТН проявиха желание за разговори. Досега ни определяха като статукво, което не може да приемем, ние сме се борили срещу модела ГЕРБ. Българските граждани могат да разчитат на надпартийно мислене. Ако с ИТН се провали и връчите третия мандат на БСП, имаме политическо решение да опитаме да съставим кабинет," заяви Корнелия Нинова. 

Президентът похвали решението на БСП да предложи кабинет, ако мандатът стигне до тях, и добави, че така трябва да постъпва всяка партия в същата ситуация.

След разговорите Нинова заяви, че в преговорите с ИТН ще имат предложения, от които няма да отстъпят - но не каза кои. Спомена само, че социалистите остават на позициите си срещу приватизация на ББР и концесиите на пътища.

"Първо политики, после личности. Бъдете сигурни, че имаме кадри", каза Нинова, попитана дали ще предлагат министри.