"Не зависи от нас, а от останалите политически партии дали ще успеем да съставим правителство. Искрено се надявам и останалите партии (без ГЕРБ, с които няма да разговаряме) да надскочат някои свои партийни цели - има основни неща, по които не виждам противоречия с останалите. Би трябвало, опирайки се на тях, да съставим мнозинство, което въпреки че е плаващо по различни въпроси, да подкрепи кабинет."

Това заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" по време на консултациите, свикани от президента Румен Радев съгласно Конституцията, за проучване на възможностите за съставяне на редовно правителство. 

Йорданов изброи важните задачи, около които може да се обединят всички партии - закриване на спрецпрокуратурата, одобряване на мерки при нова здравна криза, реформа на институцията на главния прокурор, решаване на проблемите на пенсионерите. 

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства - българският парламент и едно редовно избрано правителство имат важни задачи - да продължи процесът по гарантиране на държавността, създаване на правна рамка за инвеститорите, решаване на социални въпроси, дълбока съдебна реформа, актуализация на бюджета. ЕК вече постави ясни условия - искат ясен календарен срок за въглищен преход и дълбока съдебна реформа срещу одобряване на плана за възстановяване.

Приветствам ви за това, че подхождате по различен начин от предишния път и се отворихте да диалог", обърна се към ИТН президентът Радев. Според държавният глава трябва да има правителство, но не на всяка цена, не за базата на безпринципна коалиция. Този път обаче той очаквал да бъдат изчерпани всички опции.

"Би трябвало, опирайки се на общите теми между нас, да съставим мнозинство, което, въпреки че е плаващо по различни въпроси, да подкрепи кабинет. Ние от ИТН ще излъчим кабинет. Ако не получим подкрепа, най-вероятно ще се отиде на предсрочни избори, което за нас не е проблем, тъй като те са демократичен механизъм. Изтеглянето на кандидата за министър председател показва, че имаме разум, надяваме се и другите да покажат същото", каза Тошко Йорданов.

 

След консултации Тошко Йорданов не даде отговор в какъв срок ще са в състояние да предложат кабинет, но уточни, че съставът на правителството е тяхна отговорност, защото нямат коалиционни партньори, а с останалите ПГ без ГЕРБ ще говорят само за подкрепа.