Целият Съвет на директорите на държавния "Български енергиен холдинг" (БЕХ) е уволнен.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков, в качеството си принципал на холдинга, обединяващ компании от българската енергетика, е освободил председателя на съвета Валентин Николов и членовете Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. Петимата не са освободени от отговорност.

Мотивът, видно от съобщението -"тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения". Това е и един от малкото варианти министърът да уволни ръководители на държавно дружество, избрани с конкурс според правилата в Закона за публичните предприятия. 

Конкретика какви са констатираните нарушения обаче засега няма. 

Предстои опит новото ръководство да бъде вписано в Търговския регистър. От началото на мандата на служебния кабинет тези опити обикновено стигат до съда - заради обжалвания от уволнените. Дълга беше сагата със смените по върха и на Българската банка за развитие, и на "Автомагистрали", и на част от държавните болници - като "Лозенец" и "Александровска".

Бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов и останалите 4-има членове на Съвета на директорите на БЕХ бяха назначени през май тази година.  След конкурс, проведен "по смешност" в края на управлението на ГЕРБ. Николов дори не довърши мандата си като народен представител в 44-ия парламент и напусна, за да си гарантира участието в конкурса, като още тогава коментарите бяха, че изходът е предрешен. 

Преди това бившите управляващи с нарочна промяна в Закона за публичните предприятия удължиха сроковете за провеждане на конкурси за управляващи органи на държавните предприятия с идеята процесът да приключи преди редовните парламентарни избори на 4 април.

Николов бе и зам.-министър на енергетиката, и шеф в АЕЦ "Козлодуй" в различни периоди от управленията на Бойко Борисов.

Преди 2 седмици министърът поиска от БЕХ да смени ръководството на държавната "Булгартрансгаз". Проверка установи нарушения и това, че в продължение на 2 години дружеството не е плащало дивидент на компанията-майка и оттам на държавата. Оттогава обаче единствената информация какви действия е предприел БЕХ е за среща с Надзорния съвет. 

В края на юли ДАНС пък влезе на проверка в енергийния холдинг. 

Служебният министър Андрей Живков е предложил и нови членове на Съвета на директорите на БЕХ - с мандат до провеждането на нов конкурс. Ето кои са те, според официалната информация от министерството:

Мария Велкова – Магистър по търговия с енергия и финанси от Cass Business School, Лондон. Работила е в PricewaterhouseCoopers, София, EMIS Energy Ltd., Low Carbon Ltd., Лондон, където е отговаряла за идентифицирането и изпълнението на нови сделки в областта на ВЕИ. Била е вицепрезидент сливания и придобивания в Enery GmbH, Виена. Владее английски, немски и испански език.

Веселина Канатова – Бучкова – Магистър по право от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“., специализирала във Виенския университет, в Института за европейски науки, Австрия, в Ассер институт, Холандия. Доцент по административно право и административен процес в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград и в Института за държавата и правото при БАН. Член на Пловдивската адвокатска колегия. Владее английски език, ползва немски ез. 

Ива Петрова – Магистър по стопанско управление от СУ „Климент Охридски“. Завършила и University of Birmingham, Великобритания. Притежава редица специализации в Япония, Белгия, Великобритания. Дългогодишен служител на Министерството на икономиката и енергетиката, където е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по силата на двустранни и многостранни програми, както и за дейности в областта на създаването на ефективно функциониращи енергийни пазари и други. Работила и в „Български енергиен холдинг“ ЕАД. До момента е била съдружник в ЗБи Адвайзъри ООД – дружество, специализирано в управленско консултиране в енергетиката. Владее английски език, ползва италиански ез. 

Инж. Пламен Дилков – Инженер по гражданско строителство от Университета на науките в Тренто – Мезиано (Трентино). Управител на редица фирми в областта на енергетиката, сред които ВЕЦ Своге, ВЕЦ Марица ЕООД, ПВБ Пауър България АД, съпредседател и член на УС на Съюза на производителите на екологична енергия, Член на Борда на директорите на CEDEC – European Federation of Local Energy Companies, заместник-председател на Конфиндустрия България, член на Управителния съвет на Асоциация Хидроенергия и на Алианс за енергийна ефективност. Говори италиански и руски език, ползва английски ез.

Антон Симеонов - Има над 10-годишен опит в областта на енергетиката. Бакалавър и магистър по икономика. Има значителен опит в областта на финансовия одит, както и обучения и завършени курсове в областта на инвестиционното банкиране. Преминал е една от най-престижните програми на Държавния департамент на САЩ - IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика. Владее английски и руски език.