Българският енергиен холдинг (БЕХ) е указал на Надзорния съвет на дъщерното си дружество "Булгартрансгаз" да "предприеме съответните действия по изпълнение на искането на министъра на енергетиката, съобразно публично изложените в прессъобщението мотиви" за смяна на ръководството на дружеството. Това съобщиха днес от холдинга - по повод съобщение на Министерството на енергетиката от вчера, с което се иска БЕХ да смени Управителния съвет на "Булгартрансгаз" на база констатациите за множество нарушения по заемни договори, свързани със строежа на т.нар. "Балкански поток". 

Надзорът следва да се произнесе в срок 9 юли 2021 г., петък: "В срок до 09.07.2021 г. Съветът на директорите на БЕХ ЕАД изиска от Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ ЕАД да представи съответните доклади и становища, касаещи обстоятелствата, свързани с извършената от Комисията за енергийно и водно регулиране проверка."

По-рано днес шефът на БЕХ и бивш депутат от ГЕРБ Валентин Николов обяви пред БНР, че все още не е получил искането на министъра в писмен вид, за да го представи пред Управителния съвет на холдинга за решение, заедно с доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за нарушенията. От последвалото съобщение на БЕХ излиза, че представено е било публично обявеното от служебния министър Андрей Живков намерение.

Николов по-рано разясни и процедурата - по думите му само Надзорът на газопреносното дружество може да смени ръководството, а в него БЕХ има трима от общо 5-има представители. В случай, че надзорът откаже да се съобрази с искането, пред БЕХ остава опция да поиска смяна на представителите си. 

До момента няма публична реакция от страна на "Булгартрансгаз" - нито за исканите рокади, нито за изводите на КЕВР за нарушения. Няма и реакция на твърдението на шефа на БЕХ, че дружеството не е изплащало на холдинга дивидент в размер на десетки милиони левове за 2019 и 2020 г.

Проверка в отчетите на "Булгартрансгаз" показа, че компанията е била на счетоводна печалба и в двете години. А през 2019 г. пък БЕХ е взел решение да пизиска от други две от дружествата си - АЕЦ "Козлодуй" и ЕСО - допълнителен дивидент за общо 250 млн. лв.