Вече е официално: „Има такъв народ“ отправи покани към всички парламентарно представени партии с изключение на ГЕРБ за преговори за съставяне на правителство. Разговорите започват веднага, ще се състоят и през уикенда – в сградата на Народното събрание. Или както даде заявка в сряда – по време на първото си изказване от парламентарната трибуна на новото 46-о Народно събрание зам.-председателят на партията и председател на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов – правителство може да има в рамките на 14-15 дни.

Паралелно с това, още утре започват консултациите при президента Румен Радев. Те ще се състоят в рамките на един ден – с всички парламентарни сили, преди връчването на първия мандат - на излъчен от ИТН кандидат за министър-председател. 

Дотук от формацията на Станислав Трифонов показват вече воля за диалог за съставяне на кабинет, макар да дадоха заявка, че съставът му отново ще бъде предложен от тях. Първият опит - с обявения по телевизията проектокабинет „Василев“, доведе само до... неизбежното му оттегляне.

Днес готовност да водят разговор заявиха и поканените партии.

Левицата обяви, че излъчва контактна група за въпросните преговори, от „Демократична България“ заявиха, че ще настояват за обсъждане на общите цели и едва тогава на състава на правителството. От ДПС също зявиха, че срещата ще се случи, но пък било рано да се коментира каквото и да е било преди да мине. От групата на „Изправи се БГ. Ние идваме“ очертаха своите условия – преизчисление на пенсиите и то от 1 октомври, съдебна реформа, доходи. И пак заявиха, че не искат постове.

На пръв поглед желанието за диалог изглежда като „работата да е опечена“. Но както обикновено дяволът е в детайлите. В случая – в различните идеологии и предизборни програми на участниците в проекта. Къде има допирни точки и къде разминаването е неизбежно и не търпи на преговори?

Както е известно, в рамките на 45-ото Народно събрание депутатите аха да повишат пенсиите – нещо, за което настояват най-много от БСП, без обаче да е ясно откъде ще дойдат средствата. В знак на добра воля го гласуваха на първо четене, но от ИТН отказаха да го подложат на гласуване и на второ четене. Сега и ИТН, и ДБ дадоха заявка, че искането може да бъде реализирано. От ДПС също са „за“ предложението на левицата за преизчисляване на парите за старост, отпуснати с осигурителен доход от 2018 г. Така че това е една от безспорните допирни точки между бъдещите преговарящи. Условието за всичко това обаче, според всички формации е „спиране на кражбите“.

Следващата тема, както е известно, е съдебната реформа. От ИТН подкрепят безрезервно оповестените от ДБ текстове за изменение в конституцията, засягащи състава на ВСС и фигурата на главния прокурор и на практика извеждането на обвинението от съдебната власт.

От левицата са склонни на дискусия по така предложените текстове, като акцентът за БСП обаче винаги е бил съдебен контрол на всички актове на прокуратурата, в т.ч. отказите за образуване на досъдебно производство. ИБГНИ също подкрепя, а иформацията постави пред скоба именно съгласието за съдебна реформа, след като се разбра, че преговори ще има.

Всички тези формации са и „за“ закриването на специализирания съд и прокуратура.

Макар от ДПС да дадоха заявка, че ще участват в дискусия за съдебната реформа, за партията тази тема никога не е съществувала, в т.ч. в предизборната й програма. ДПС, БСП и ГЕРБ бламираха през 2015 г. исканията в тази посока на Реформаторския блок (заради което Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието - б.р.), така че и сега не се очаква радикална промяна в позицията на Движението. А гласовете му са нужни – ако ще се променя основният закон, за което трябват 160 или 180 гласа (заедно с ДПС са 177. Остава и ГЕРБ да преживее катарзис).

Обявените от Трифонов цели за даване на концесия на магистралите обаче напълно се разминават с вижданията на БСП. Срещу приватизацията на Българската банка за развитие пък са и от ДБ, и от ПГ на Мая Манолова. Никому не допада и предложението за намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас (при 8 лева сега). Обединение между, ИТН, БСП и ИБГНИ обаче е възможно има и зад идеята болниците да не са търговски дружества. Но дотам.

Най-голямото разминаване обаче е по „флагмана“ в обещанията на „Има такъв народ“ - за въвеждане на мажоритарен вот. На практика освен формацията на Манолова, „триото“ и Дончева, идеята не среща подкрепа сред останалите. С изключение на... ГЕРБ, която внесе проект в 45-ото НС, за да направи напук на ИТН и която като голяма партия с най-много кметове по места и солидна структура никак не се притеснява. И това вече беше „играно“ - през 2009 г., когато ГЕРБ и ДПС „обраха“ 31-мата мажоритарно избрани народни представители.

Според депутати обаче тази тема няма да бъде слагана на масата на преговорите на този етап. За да не дразни. Но прогнозират, че ако се стигне до такова гласуване то може и да... мине. Поради факта, че ИТН и ГЕРБ имат общо 128 депутати.

Основната тема за дебат все пак ще бъдат финансовите и икономическите политики. Социалните искания на социалистите и на партията на Манолова изискват ресурс. Подробна програма от партията на Трифонов просто нямат – публичният документ е на практика пълен с пожелателни моменти (макар според кулоарния слух от формацията на Трифонов са смекчили някои искания покрай раздора с министрите от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев).

ДПС и БСП вече веднъж се обявиха за диференцирана ДДС ставка за някои стоки и услуги. ДПС и ДБ пък са основните радетели за „озеленяване“ на икономиката. Но пък за разлика от дясната коалиция никой не говори за „озеленяването“ на въглищните ТЕЦ в Маришкия басейн - пиперлива тема заради работните места. 

Всичко това е една много малка извадка от приликите и разликите между формациите и това къде могат да намерят консенсус или такъв е невъзможен.

По всичко личи – ако се стигне до правителство, то партиите, които ще го подкрепят, трябва да седнат на една маса и да измислят обща управленска програма. Което ще е препятствие номер едно и се определя от депутати като "ще се лее кръв". А изпитният тест ще е актуализацията на бюджета за годината. Очакването пък - за плаващи мнозинства.