Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Има такъв народ" днес ще изпрати официално и в писмен вид поканите за преговори за приоритети, формиране на парламентарно мнозинство и евентуален състав на бъдещо правителство. Такава ще получат всички парламентарни партии с едно изключение - ГЕРБ.

Това потвърди Филип Станев от партията пред бТВ, след като снощи изтече информация за плана за преговори, но тя гласеше, че поканените са само БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Ние идваме". Днес стана ясно, че разговор ще се води и с ДПС. 

 
Очаква се срещите да бъдат пред почивните дни. 
 
"Важно е разговорите да бъдат проведени успешно и много конструктивно", обяви заяви Мартин Димитров от ДБ преди заседанието на парламента днес. 

„Представям си, че всеки който сяда в тези консултации, ще извади своите приоритети. Ние от „Демократична България“ не можем да отстъпим от съдебната реформа“, очерта червените линии депутатът.

Според него първо трябва да се говори за общи приоритети, преди да се обсъжда какъвто и да е състав на правителството.

"За дълбоките реформи трябва да има писмено съгласие и те да са ясни от самото начало“, заяви Димитров.

Същото условие - ангажимент за съдебна реформа - важи и за "Изправи се! Ние идваме", каза пред бТВ народният представител Арман Бабикян. Той припомни, че това кой да бъде поканен и кой не е отговорност и решение на победителя от изборите - тоест на "Има такъв народ". 

За нас на първо място е да се обсъди програмата на бъдещия кабинет и след това съставът му, добави Бабикян.

По думите му бъдещото правителство ще функционира трудно, но трябва да бъде отговорно. „При подобна плаваща конструкция на Народното събрание, един министър или едно правителство трябва да са изключително внимателни спрямо обещанията си към гражданите и останалите политически сили“, допълни той.

И Христо Проданов от БСП заяви пред бТВ, че левицата ще участва в разговори, но няма да даде след това подкрепа за бъдещ кабинет, ако няма съгласие за политики. Една от червените линии, които очерта като невъзможни за прекрачване, е идеята, споделена от ИНТ - при оттеглянето на първия предложен проектокабинет, начело с Николай Василев, Българската банка за развитие да бъде приватизирана. 

„Имаме съвпадение по закриването на спецсъда и спецпокуратурата, но ние искаме реформа, в която да има независими съд и прокуратура, защото това е огромен бич за българското общество и бизнес. Трябва да има съдебен контрол над актовете на главния прокурор“, каза Проданов.

 

 

Очаквайте подробности.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.