"Има такъв народ" няма да прави коалиция, а ще се опита сама да състави правителство.

Това обяви лидерът на партията Станислав (Слави) Трифонов по партийната тв 7/8, както даде заяка в изборната нощ.

Партията ще вземе мандата и сама ще опита да го реализира, обяви той, макар окончателните резултати от вота все още да не са ясни. (Според обработените до момента протоколи от секционните комисии разликата между ГЕРБ и ИТН е минимална в страната - 6515 гласа в полза на ГЕРБ. Очаква се и резултатът от чужбина - до момента са обработени 55,23 на сто от протоколите зад граница - б.р).

След като припомни защо е направил партия - заради отхвърлянето на резултата от референдума от 2016 г. от "нагла, самозабравила се, отвратителна - цялата политическа класа", Трифонов обяви бъдещите планове:

"Подкрепата, която получи "Има такъв народ", е изумителна. Искам още веднъж да благодаря на всички, които гласуваха за нас, наистина оценяваме вашето доверие. Още на предните избори разбрахме колко е висока оценката ви за нашата последователност да се водим от закона и морала. Гледайки резултатите, съзнаваме, че вашите очаквания очаквания към нас вече не са просто да бъдат реализирани решенията от  референдума, а и да изпълним с политическо съдържание тези решения. И начело на държавата най-после да бъдат излъчени почтни и достойни хора. Хора, които да имат морал, да говорят езици, да са завършили престижни университети, да са експерти в своята област".

Думата "коалиция" се превърна в мръсна дума

"В последните години думата "коалиция" се превърна в мръсна дума и то с пълно основание. Нагледахме се на подкрепа срещу постове, на подкрепа след някакви задкулисни договорки в нечий зайчарник или сарай, на подкрепа със "златни пръсти", исторически компромиси...

Както сме заявявали нееднократно, ИТН няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС. От друга страна, т.нар. протестни партии не събират парламентарно мнозинство от 121 гласа за съставяне на стабилно правителство.

В такъв случай ИТН няма да прави коалиция с нито една партия, а ще поеме самостоятелна отговорност за съставяне на правителство.

Законът и конституцията ни дават това право - да не създаваме коалиция. И аз мисля, че няма правителство на малцинството. Няма правителство пък да речем на мнозинството. Защото всички правителства са на България", заяви Трифонов.

Икономистът Николай Василев ще е предложението на ИТН за министър-председател - обяви лидерът. Става въпрос за бившия вицепремиер и министър на държавната администрация в две правителства.

По думите му служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков са отказали да влязат като министри и в евентуалното бъдещо правителство.

Но Трифонов предлага Мария Бойчинова за министър на финансите.

Любомир Дацов ще бъде предложен за министър на икономиката. 

Наталия Митева ще е предложение за титуляр на МОН.

Ето и останалите предложения:

Красимир Ненов - енергетика

Велислава Петрова - здравеопазване

Михаела Лашова - регионално развитие

Христо Алексиев - транспорт

Ивайло Кожухаров - туризъм

Пламен Абровски - земеделие

Теодора Генчовска - отбрана

Лилия Иванова - социално министерство

Станислава Армутлиева - култура

Петър Илиев - правосъдие

Радостин Василев - спорт

Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси

Ради Найденов - вицепремиер и министър на външните работи

Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи

Титуляр на Министерство на околната среда и водите не бе обявен. 

Приоритети

Като първи приоритет Трифонов открои: построяване на детски градини, чисто нова детска болница, закупуване на медицински хеликоптери, дострояване и концесиониране на магистралите, закупуване на до 1 милион таблети и лаптопи за ученици и учители, стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие. Както и: прозрачност в обществените поръчки, "изкореняване на порочната практика" за авансови плащания и ремонти, представяни като енергийни, съкращения в държавната администрация, въвеждане на мажоритарен вот, е-гласуване, партийна субсидия от 1 лев на глас, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, ускоряване работата по интерконектора с Гърция, подаване на заявления за членство на България в Европейската космическа агенция.

"Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да са първите астронавти в НАСА, както и на един северномакедонец" - даде заявка Трифонов. Време било дане гледаме само в земята.

"Убеден съм, че изброените приоритети не могат да бъдат приоритети на само на една партия.

Ще очакваме връчването на мандата от президента Радев, а вие вече знаете какво ще правим и с какви хора.

И на финала - искам да ви кажа, че няма да има прошка за тези, които са нарушили закона", завърши изложението си Трифонов.