Успокояване на тона след "откровен разговор". Изразяване на съжаление за "разменени нелицеприятни реплики". 

Така изглежда ситуацията след срещата между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и представители на протестиращите медици от "Пирогов". Посредник беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който сутринта по бТВ съобщи, че е предложил подобен разговор на двете страни. Срещата беше в здравното министерство.

Медиците от спешната болница протестират от миналия четвъртък, след като преди това беше сменен директорът ѝ проф. Асен Балтов. До уволнението му се стигна след доклад на НЗОК за установени редица нарушения, сред които и фалшиви хоспитализации, както и искането от страна на Касата "Пирогов" да върне над 1,1 млн. лв.

Първоначално искането на протестиращите беше да се възстанови Балтов на поста му, но след това акцентът се измести върху оставките на Кацаров и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Медиците обявиха, че се чувстват обидени, че ги наричат крадци, които точат Касата, докато те са се раздавали изцяло по време на пиковете на коронакризата.

Конфликтът ескалира, след като здравният министър показа в ефир епикризата си и обяви, че дори той е сред фалшивите пациенти, а двете страни изпаднаха в ситуция на нпрекъснато изясняване и опровергаване.

Сега по думите на парламентьора Иван Маджаров е подписана декларация от МЗ, БЛС и протестиращите. В нея се изразява "съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение".

"Установените от НЗОК административни нарушения да бъдат разгледани от компетентните органи. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от "Пирогов", преди да се произнесат органите. На трето място имаме доверие на всички лекари. Имали сме и продължаваме да имаме доверие.

„Обединихме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможностите за такива недоразумения и обвинения към лекарите“, изброи още той след срещата.

"Тънка е струната, по която вървим в момента. Имаше много нерви, много ситуации, в които останаха наранени едни добри работещи професионалисти", добави Маджаров.

Д-р Камен Данов от „Пирогов“ подчерта, че общото мнение е било, че „не бива да има такъв тон“.

„Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани – за някакви нарочни злоупотреби“, каза още началникът на отделението по гастроентерология в болницата.

Представляващите протестиращите ще занесат точките, около които е постигнато съгласие, а колегите им ще решат дали прекратяват протеста.

Зам.-министърът д-р Александър Златанов определи срещата като „откровен разговор“.

„Може би трябваше една идея по-рано да бъде направена, най-вече за да се успокоят медиците в „Пирогов“. Идеята на срещата беше да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа“, допълни той.