Голяма част от констатациите за пациенти фантоми ще паднат в съда.

Това твърди шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, като се позова на своя предишен опит и като лекар, и като "управител на голяма болница" (преди избирането си начело на БЛС той е управител на МБАЛ "Пълмед").

"Виждал съм ги хиляди пъти и голяма част от тях са падали в съда", добави той по повод доклада на НЗОК за констатирани нарушения в "Пирогов".

В анкета, направена от БЛС, 7 от 10 медици заявявали, че са готови да протестират в подкрепа на колегите си от спешната болница.

"Ние стоим зад медиците от "Пирогов", каза в сряда пред бТВ Маджаров.

След което разви теза, от която стана ясно, че хем от БЛС подкрепят протеста на медиците в "Пирогов", хем смятат, че те не биват да бъдат подлагани на проверки, тъй като са изнесли голяма част от тежестта на коронакризата.

Същевременно обаче той подчерта, че от съюза не искат оставката на здравния министър, нито отричат правото му да сменя директори на болници. 

"Изчакахме цяла седмица да наблюдаваме различни интерпретации, които стигаха все по-ниско и по-ниско. БЛС разграничава нещата по такъв начин - няма тема "оставка на министър", няма тема защо и как става смяна на директорите, това е в правото, отговорността на министъра.

Няма виновни само по констатации на НЗОК. Медиците от "Пирогов" изнесоха голяма част от кризата и не бива да бъдат подложени на такъв натиск през проверка", обясни сложната си позиция Маджаров, в която той се оказа в подкрепа и на двете страни в разразилия се конфликт.

Последва и нюансиране: "подкрепяме нашите колеги от "Пирогов" в усещането им за обида", доразясни той. И още пояснения - "опитите да се изкарат гневът и обидата в защита само на един човек изместват темата" (вероятно става въпрос за уволнения от Кацаров директор на спешната болница проф. Асен Балтов). Протестите тръгнаха като искане за връщане на Балтов на поста му , но след това акцентът отиде към оставките на Кацаров и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

 
След това Маджаров премина към критикуване на НЗОК и обяви, че "БЛС не приема тази констатация" (за нарушенията в "Пирогов" с фалшиви хоспитализации и т. н., заради което от Касата искат болницата да върне над 1,1 млн. лв - бе. ред.)
 
 
Лекарският съюз вече огласи възмутената си в позиция, че НЗОК упражнява административен тормоз над болници с тенденциозни проверки.
 
"Никой няма право да слага стигма върху колега, докато не му е дал възможност да се защити в съда", каза днес Иван Маджаров.
 
На въпрос дали от лекарския съюз искат оставката на проф. Салчев, той отговори: "Имаме много сигнали. Вчера от РЗИ-Варна имахме настояване с такъв мотив. Смятам, че постът е в правомощията на парламента. На основание всички тези декларации, които получаваме от колегите от цялата страна, ще излезем с позиция". В БЛС имало сигнали отвсякъде, че от Касата извършват проверки за постCOVID периода, в "които с формални причини се опитват да се възстановят средства, които практически бяха гарантирани на държавата за болниците" (по време на епидемията-бел. ред).

"Темата за „Пирогов“ трябва да слезе от екрана. Говорих с министър Кацаров да се срещне лично с лекарите от "Пирогов", заяви още председателят на УС на БЛС.

По думите му не можело по такъв начин "да се хвърля кал върху персонал, който е изнесъл практически най-голямата тежест на COVID кризата".

"Реномето на лекарите в "Пирогов" трябва да бъде препотвърдено и да бъде снета стигмата като разбойници", повтори Маджаров, който се гласи за ролята на посредник в конфликта.

Той отново даде да се разбере, че БЛС няма искане за връщането на Балтов като директор.

"Ако аз съм министър не бих търсил мотиви, ако смятам, че нямам доверие в директорите на най-големите болници. Защо? Защото отговорността се носи от министъра и той трябва да прецени с кого би могъл да продължи политиката в големите държавни болници", добави Маджаров.