Олимпийските игри в Токио все още могат да бъдат отменени - по-малко от три денонощия преди откриването. Това стана ясно на пресконференция на шефа на Организационния комитет Тоширо Муто, който отказа да отхвърли възможността надпреварата изобщо да не стартира.

Този път това най-вероятно ще означава пълна отмяна, а не ново пренасрочване. Спортният форум бе отложен с една година, подобно на континенталните футболни турнири Евро 2020 и Копа Америка.

Япония вложи рекордните между 15 и 20 милиарда долара в инфраструктура и организация. Въпреки това огромна част от местното население не иска провеждане сега. В правителството е внесена петиция със 140 хиляди подписа за канселиране. В тази посока клонят и всички социологически проучвания.

В същото време много от спортистите вече са в Токио, тренират и живеят в олимпийското село.

"Не можем да прогнозираме какво ще стане с положителните проби, така Муто отговори на въпрос дали има риск всички да бъдат пратени у дома, ако пандемията продължи да набира скорост. - Продължаваме да следим ситуацията и да обсъждаме. На тази база може да проведем разговори. Позитивните могат да се увеличат или намалеят. Ще видим. Ако е първото, ще решаваме какво да предприемем според случващото се."

Говорител на Комитета заяви, че организаторите "на 100 процента искат да проведат Игрите успешно". Пресконференция даде и шефът на МОК Томас Бах, който заяви, че отлагането през миналата година е донесло много безсънни нощи, но сега всички са фокусирани състезанията да започнат и преминат сигурно от гледна точка на здравето на участниците.

По думите му не било обсъждано ново отлагане или отмяна.

Японският премиер Йошихиде Суга коментира, че страната му среща "огромни проблеми" да посрещне света, но въпреки това е решен Игрите да бъдат успешни. Тревожен е фактът, че няколко спонсора отказват да изпратят свои представители на откриването, което, както и всички състезания, ще премине без публика. Това се тълкува от медиите като лош знак и недоволство от всичко, което става в Токио.

Домакините обявиха, че броят на положителните случаи сред спортисти, треньори и въобще делегации е 71, като в понеделник има 13 новозаразени.

Сред тях личат чешки волейболист и американска гимнастичка. Поставени са под 14-дневна карантина. 

Новорегистрираните случаи на COVID-19 в Токио за изминалото денонощие са над 1300, а миналата седмица бяха около 550. Дотук общият брой на заразените от началото на пандемията е 840 хиляди, като починалите са 15 055.