Олимпийските игри в Токио (23 юли - 8 август) ще преминат без публика, решиха японското правителство и Организационният комитет. Изявление направиха Тамайо Марукава, която е ресорен министър за надпреварата, и шефката на Игрите Сейко Хашимото.

Причина за мярката са нарастващите случаи на коронавирус. Страната влиза в поредна карантина, която започва на 12 юли и ще продължи до 22 август. Една от мерките гласи, че в баровете и ресторантите не могат да се сервират алкохол, като трябва да затворят до 20 часа местно време.

По-рано тази година Япония реши да не допуска запалянковци от чужбина на Игрите. Сега обаче забраната ще важи и за местните, така състезанията ще преминават при празни арени. На онези, които са си купили билети, ще бъдат върнати парите, каза Хашимото и се извини.

Мнозина в Страната на изгряващото слънце изобщо не искат провеждане на най-големия спортен форум, показаха анкети. Или настояват поне за второ отлагане.

В Япония от COVID-19 са починали близо 15 хиляди души. Вчера броят на новите позитивни беше 2180, като 920 от тях са регистрирани в Токио. През миналата седмица са били 714, а на 13 май е отчетен най-високият брой - 1010, пише Би Би Си.

Едва 15 процента от японците са напълно ваксинирани. Граждани на 159 страни изобщо не могат да влизат в държавата заради коронавируса.

Според изследване на института "Номура" туристическият и транспортният сектор ще понесат загуби в размер на поне 1,4 милиарда долара заради липсата на зрители. Бюджетът на Игрите е 15 милиарда долара, но се очаква в крайна сметка да надхвърли и тази рекордна стойност - заради мерките. Вече бе увеличен с 20 процента заради пренасрочването.

Япония се готви да прави дневно по 80 000 теста за COVID-19 на спортисти, треньори и придружаващите ги.