42-ма състезатели от 14 вида спорт ще представят България на Олимпийските игри в Токио, съобщи БОК, чието общо събрание днес утвърди състава на делегацията.

Това е най-малката бройка спортисти за страната ни на Летни игри от 1956 г. насам. Най-големият спортен форум, отложен от 2020 г. заради пандемията, започва на 23 юли и завършва на 8 август. След това са Параолимпийските игри.

Знаменосец на българската делегация на откриването ще бъде Мария Гроздева, най-титулуваната ни спортистка - с пет олимпийски медала. Тя ще участва в Токио на своята рекордна за наш състезател седма Олимпиада.

Прави впечатление, че в делегацията има още 44-ма души. 29-има от тях са треньори, двама водачи на делегации, седем медицински лица, по трима шефове и "оперативно управление". 

Приветствие на събранието прочете шефката на БОК Стефка Костадинова.

Наши състезатели ще има в борбата, плуването, вдигането на тежести, спортната стрелба, бокса, художествената гимнастика, леката атлетика и др.

На предишните игри преди пет години в Рио изпратихме 51 участници в 14 спорта. За сметка на тенис, модерен петобой, гребане, фехтовка и колоездене, сега в делегацията ни се включват състезатели по щанги, спортна гимнастика, тенис на маса и най-новия олимпийски спорт - карате.

На последните две Олимпиади България печелеше по 3 медала, без да има шампион: в Лондон 2012 сме с два сребърни и един бронзов медал, а в Рио 2016 с един сребърен и два бронзови.

Днешното Общо събрание на БОК прие за индивидуални членове легендарните шампиони Мария Гроздева, Валентин Йорданов, Мария Петрова и Румяна Нейкова, а също така Румен Стоилов и проф. Лозан Митев. Поради отнетия от Министерството на младежта и спорта лиценз бе прекратено членството в БОК на Българската федерация по бобслей, също така на Съюза на българските автомобилисти и на Българския ловно-рибарски съюз поради системно неучастие в Общите събрания и в дейността на БОК.

Защо е отнета квотата на Мирослава Минчева в спортната стрелба?

Младата състезателка в спортната стрелба Мирослава Минчева заяви пред "Мач Телеграф", че квотата й за Токио на 10 м пневматичен пистолет била отнета от Българския стрелкови съюз.

"Така ли се прави спорт в България? Така ли се мотивират младите? Да отрежеш крилата на 21-годишно момиче и да го лишиш от мечтата му.

Може да имаме претенции кой как стреля, но не може да ни се осигури масажист, психолог, силов и кондиционен треньор, които да работят с нас постоянно преди и по време на състезания”, заяви Минчева.

В японската столица ще стрелят Гроздева и Антоанета Костадинова - на 25 м и 10 м пистолет.

"Потрошена съм от контузии. Имам възпаление на сухожилията на колената, а преди няколко месеца имах и сериозен проблем със сухожилията на лакътя на дясната ръка, с която стрелям. А най-голямата ми контузия е дискова протрузия на шийни прешлени, заради нея се налага да спя на ортопедична възглавница и да правя всекидневни упражнения, без които умирам от болка", добави Минчева.

"Три месеца лекувах тази контузия и носих яка. След като се върнах от лечение, имах месец и половина да се подготвя за квота и с Божията помощ успях. Ще стана на 22 след 1 месец, а вече съм разглобена. Как се очаква да съм на топ ниво с всичко, което се случва?", завърши тя.

Мария Гроздева обясни казуса пред Sportal.bg.

„Мирослава Минчева наистина има спечелена квота за участие на Олимпийските игри в Токио. Това е факт, рече Гроздева. - На практика три състезателки от България имаме квоти за участие на Олимпийските игри в Токио. Аз, Антоанета Бонева и Мирослава Минчева.

На Олимпийски игри всяка държава има право на максимум двама състезатели в дисциплина. Според резултатите от последните състезания, на които сме участвали всички, то Мирослава Минчева е с най-ниски постижения.

За да участва тя в някоя дисциплина на Игрите, на практика ще трябва състезател, който е дал по-добри резултати от нея през годината и се очаква да даде и по-добър в Токио, да не стреля там в някоя от дисциплините, в която може да се класира на финал и да стреля за медал.“

Минчева взе квотата през миналата година с деветото си място на Европейско във Вроцлав.

На Световната купа в Осиек преди дни титлата на 10 м пистолет взе Антоанета Костадинова, а Минчева остана 18-а. Преди това на Европейското трите ни състезателки грабнаха сребро на 25 м отборно.