Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евродепутатката от БСП Елена Йончева ще доведе у нас делегация на мониторинговата група на Европейския парламент, наблюдаваща демокрацията и върховенството на закона в България.

Самата тя ще бъде начело на групата, която е към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Посещението ще се състои в края на септември, каза Йончева специално за Клуб Z.

Тя говори малко, след като Европейската комисия огласи годишния си зоклад за върховенството на закона в страните членки. Като проблеми за България са посочени лпсата на отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор, неясният начин за съставяне и функциониране на Висшия съдебен съвет (ВСС), повишаването на съдиите, неефективните мерки за прозрачността на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетели, липсата на достатъчно присъди за корупция по високите етажи.

„Ще се запознаем със ситуацията на място. Ще има много срещи и от тях ще бъде формирано мнение на ЕП за състоянието на върховенството на закона в България и какво се предприема за отстраняването на големите проблеми“, каза Йончева.

Тя е убедена, че този път в България ще бъде създадено редовно правителство и няма да се стигне до предсрочни избори наесен. И затова според нея посещението ще се осъществи. По принцип не е прието ЕП да изпраща мисия в страна членка преди избори.

Заедно с Йончева  в България ще бъде и германската ѝ съпартийка Катарина Барли – бивш правосъден министър на страната си. Тя също е член на мониторинговата група за страната ни.

„България би трябвало най-после да предприеме конкретни стъпки в сферите, където Комисията вижда проблем“, коментира Елена Йончева днешния доклад.

Според нея ГЕРБ и доскорошният премиер Бойко Борисов не само че не са положили усилия да подобрят тази среда, но и на практика са показали пренебрежение към загрижеността на ЕС за процесите у нас. Йончева припомни как миналото лято Борисов отказа да се яви на изслушване от мониторинговата група. Нито един друг поканен европейски министър-председател не е отказвал.

„Това само по себе си показва не само страх от отговори на въпроси, които не са режисирани,  но и изобщо страх да застане пред евродепутатите“, заключи представителката на БСП.

Ако все пак сега Народното събрание отново не успее да излъчи стабилно правителство, следващият анализ на ЕК според Елена Йончева няма да бъде по-малко критичен от настоящия.

Коментари

Йончева е озлобена, но недостатъчна

Нашто знаме Гъзо Дълбок е по-скоро ерзац и трябва сериозен демократ като Черепа да се присъедини към мисията на ЕП. Да им изкарат кирливите ризи на герберазите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.