Броят на жертвите от наводненията в Германия достигна 163-ма души. Ранените са 749 и все още има стотици изчезнали. Водата от вчера започна да се оттича и армията започна да разчиства улиците на пострадалите градове. Метеорологичната служба съобщи, че опасността от нови проливни дъждове засега е преминала. Белгия и Нидерландия също вече не са застрашени от нови наводнения.

Все още не е ясно защо броят на жертвите в Германия е толкова висок. Опозицията в парламента настоя за оставката на директора на службата за защита от катастрофи. 

Британски климатични специалисти пък обвиниха правителството на Меркел, че е получило предуперждения за предстоящата катастрофата дни преди да започнат силните валежи, но не са реагирали навреме. 

Според британската изследователка Хана Клоук от университета в Рийдинг Европейската система за ранно предупреждение за катастрофи е дала сигнал на Берлин още на 10 юли, тоест 4 дни преди наводненията. Сигналът обаче явно не  е стигнал до населението и то е било изненадано в домовете си от приливни вълни.

Системата може да изчислява вероятността от надвиснала опасност с компютърни модели. Тя бе създадена през 2012 след наводненията по градовете на Дунав и Елба и целта й е да даде време на хората да се евакуират.

Клоук обвини германскот оправителство в масивен провал.

Засега е ясно само, че това е най-тежката катастрофа в Германия от 60 години насам. За разлика от Германия Холандия от години работи по предотвратяването на подобни тежки последствия от наводнения и е оставила големи приливни зони около реките си. Дигите издържаха на натиска. 

В Белгия жертвите са 31, а 128 са изчезнали.

Това са последните официални данни за жертвите от наводненията в Белгия през миналата седмица, съобщиха местни медии. Засега няма оценка на щетите, които включват сринати къщи, повредени пътища, наводнена собственост и земеделски площи в района на Лиеж.

Никакви предварителни мерки не са могли да предотвратят пораженията от природното явление, заяви вътрешната министърка Анели Верлинден. Такова бедствие според учени се наблюдава веднъж на два века.

Утре ще бъде ден на национален траур в Белгия. Ден по-късно – на 21 юли, е националният празник на страната. Този път той ще бъде отбелязан по-скромно от предвиденото.

В най-засегнатите региони дни наред нямаше ток, мрежата на мобилните телефони също бе извън строя и това остави стотици хиляди хора без контакт с околния свят. Вероятно на това се дължи и огромният брой регистрирани като изчезнали в Германия. Роднини продължават да издирват своите близки, много семейства са напускали в паника домовете си пред приливната вълна и не е сигурно колко от изчезналите всъщност са загинали и колко са успели да намерят подслон при приятели и съседи и поради липсата на комуникации не са успели още да се свържат с близките си. Медии, фейсбук, туитър са пълни с призиви на хора от регионите, които молят за помощ да бъдат открити техните близки. В Северен Рейн-Вестфалия и в Райнланд-Пфалц водата е замърсена и е забранено да се пие и дори да се използва за къпане. Влаковите връзки все още не са възстановени навсякъде, а много пътища са напълно разрушени.