Наводнения и опасност от скъсване на язовирни стени – това предупреждение издаде днес Германската метеорологична служба.

Най-тежко засегната от проливните дъждове в Германия е Долна Саксония, но и град Брауншвайг в Северна Германия се подготвя за голяма приливна вълна днес.

Продължителните дъждове са напълнили реките и потоците в много части на Германия. В Долна Саксония засега са предотвратени скъсвания на диги. Основната причина за безпокойство в момента са преливащите язовири в централната част на страната, където продължителните дъждове и разкаляната земя продължават да причиняват наводнения в много райони на Германия. Хиляди помощници в момента са в постоянна готовност.

Ситуацията остава напрегната, особено в някои региони в центъра на Германия. По данни на водоснабдителната компания в Харц язовирите Окер и Инерсте в Харц са пълни повече от 100 процента. Обемът на водата в другите язовири също се доближава до 100 процента. Градската администрация на Брауншвайг обяви, че в момента се изпуска повече вода в Окер чрез преливане на язовира. Вместо 16 кубически метра в секунда, сега в реката се вливат 30 кубически метра в секунда. Тази мярка допълнително ще влоши ситуацията с наводненията в Брауншвайг. Очаква се вълната да достигне града в късните вечерни часове и е възможно през деня преливникът на язовира да бъде отворен допълнително, като по този начин ще се увеличи обемът на водата. Въпреки това все още се предполага, че наводненията, причинени от река Окер и нейните притоци, ще бъдат ограничени до определените за заливане зони.