Неподходящо поведение на кандидата за канцлер Армин Лашет по време на посещение на наводнените региони в Германия може да стане причина да загуби изборите през септември.

Лашет бе хванат от камерите на тв журналисти как се забавлява със свои колеги, докато журналисти интервюират президента Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата политици посетиха силно засегнатия от катастрофата град Ерфщат. Докато Щайнмайер изказваше съболезнования за всички жертви на наводненията, на заден план се виждаше ясно как Лашет се залива от смях в разговор с колегите си. Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия и кандидат за канцлер на християндемократите се извини за нелепото си поведение, но това едва ли ще го спаси от срив в общественото мнение, смятат анализатори.

В събота проливните дъждове отново не пощадиха западните части на Германия и причиниха нови жертви и разрушения. Засегнати са Бавария и Австрия. Канцлерката Ангела Меркел замина днес за Айфел, за да посети пострадали в околността.

Над 150 са вече жертвите на климатичната катастрофа, повече от 1000 души са изчезнали.

Днес водата започна да се оттича и оставя след себе си огромни масиви от кал. Бундесверът започна да разчиства с танкове пътищата. Издирват се изчезналите хора.

Част от пътищата в Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц са разрушени, жп линиите също са под вода, така че много хора са откъснати от света.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че се отпускат спешно 300 милиона евро за бързо възстановяване на пострадалите региони и подслон на хората, останали без дом.