Хиляди протестираха във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за задължително ваксиниране на здравните работници и задължителен здравен пропуск за влизане в барове, ресторанти и кина, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В понеделник Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото разрастване на на коронавирусната пандемия. Мерките включват задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора.

"Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза Макрон в обръщение към сънародниците си.

Президентът обяви също, че от началото на август ще бъде въведено използването на здравния пропуск за достъп до ресторантите, баровете, до самолетите и до влаковете. Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души на тях.

Мерките предизвикаха масови протести във Франция, като на места полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

На днешните демонстрации участниците скандираха "Не на здравната диктатура" и "Макрон оставка". Според тях тези мерки накърняват правото на избор на тези, които не желаят да се ваксинират.

Освен в Париж, протести се проведоха и в други големи градове като Марсилия, Лион и Лил, както и в по-малки центрове. Сред протестиращите имаше "жълти жилетки", опитващи се да подновят антиправителственото движение, спряно от наложените заради коронавируса локдауни.

Публикувано вчера проучване на Ипсос и Сопра стериа обаче показва, че 60 на сто от французите подкрепят задължителната ваксинация на здравните работници и изискването за представяне на здравен пропуск за влизане в някои обществени места, отбелязва Ройтерс.