„През януари успях да преборя коронавируса. Но няколко много скъпи за мен хора не се справиха. Повече от 120 учители, директори и други специалисти в училищната мрежа също вече не са сред нас."

Това казва министърът на образованието в служебното правителство проф. Николай Денков в специално видео обръщение до учителите с апел да се ваксинират.

Той разказва как един от най-близките му колеги в СУ, с който повече от 30 години са работели заедно, е загубил битката с COVID в разцвета на силите си.

"За да не повторим тези човешки трагедии и за да осигурим максимално присъствено обучение на учениците и децата, можем да направим само едно – ваксиниране на колкото може повече хора в образователната система.

Следвайки съвета на лекарите, аз ще се ваксинирам в края на месец юли - шест месеца след заболяването. Направете го и Вие!“, призовава той.

Учители, преболедували COVID,  право на допълнителни прегледи

Учителите, преболедували COVID-19, да имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това се предлага в Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която беше публикувана за обществено обсъждане днес, съобщиха от МОН.

За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.

Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.