Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„През януари успях да преборя коронавируса. Но няколко много скъпи за мен хора не се справиха. Повече от 120 учители, директори и други специалисти в училищната мрежа също вече не са сред нас."

Това казва министърът на образованието в служебното правителство проф. Николай Денков в специално видео обръщение до учителите с апел да се ваксинират.

Той разказва как един от най-близките му колеги в СУ, с който повече от 30 години са работели заедно, е загубил битката с COVID в разцвета на силите си.

"За да не повторим тези човешки трагедии и за да осигурим максимално присъствено обучение на учениците и децата, можем да направим само едно – ваксиниране на колкото може повече хора в образователната система.

Следвайки съвета на лекарите, аз ще се ваксинирам в края на месец юли - шест месеца след заболяването. Направете го и Вие!“, призовава той.

Учители, преболедували COVID,  право на допълнителни прегледи

Учителите, преболедували COVID-19, да имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Това се предлага в Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която беше публикувана за обществено обсъждане днес, съобщиха от МОН.

За прегледи на 12 000 учители са предвидени 180 000 лева. Профилактичните прегледи ще са свързани със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите.

Прегледите ще се плащат от образователните институции, а Министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лева от стойността на направения разход.

Предвидени са също 200 000 лева за рехабилитация на 2000 учители по програмата на НОИ. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания. На всеки включен участник ще се възстановяват 100 лева от направените разходи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.