Има данни за длъжностно престъпление, осъществено от бившата зам.-министърка Жени Начева. КПКОНП е приела решение за "оперативно взаимодействие" с прокуратурата по случая и е ипратила там всички събрани данни.

Това са казва в днешно съобщение от комисията на Сотир Цацаров.

 
Случаят от 2018 г. на натиск от страна на зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева върху тогавашния управител на държавната "Бул Био" стана публично известен след изявления на Димитър Петров, зам.-министър на здравеопазването в служебното правителство. Начева е поискала да бъде сключен договор с определена правна фирма на с пъти по-висока цена от тази на вече съществуващ договор с българска кантора. Така за правни услуги по прекратяването на договор за ваксини с "Интервакс" държавата ни е трябвало да плати 350 хил. евро вместо 48 хил. лв. При изнасянето на фактите Петров отказа да назове името на чуждата адвокатска фирма, но каза, че тя е действала и по делото за АЕЦ "Белене" срещу "Росатом".
 
Става въпрос за кантората "Уайт енд Кейс". Тя трябвало да бъде наета заради решение на Министерския съвет да прекрати договор за посредничество при продажбата на БЦЖ ваксина с канадска фирма.

Къде е оригиналът на договора

Сега от КПКОНПИ съобщават, че са търсили оригинал на въпросния договор, но той така и не бил открит. Такъв нямало нито в "Бул Био", нито в МЗ. Според думите на Димитър Петров от 9 юли договорът отначало не можел да бъде открит, но "след като вчера пуснахме съобщението, договорът се появи с някакво обяснение, че бил на дъното на касата и не могли да го намерят".
 
"В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2675 евро, 2575 евро и 6792 евро", обясняват още от комисията на Цацаров.
 

В дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията е постъпил сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, за оказано по отношение на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“. Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възникнали арбитражни спорове у нас и в чужбина.

Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. Нито „Бул Био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро.

Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа пълно съдействие на дирекция "Противодействие на корупцията“. Министър Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

На 14.07.2021 г. Комисията прие решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата и всички материали по проверката са изпратени на компетентните прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.