Петиция, която вече е подписана от над 230 души, настоява за незабавни действия на Управителния съвет на Националния фонд „Култура“, така че да бъде назначен нов изпълнителен директор и да започнат отдавна чаканите реформи.

Реформата на НФК е залегнала в Националния план за възстановяване и развитие на България, който ще донесе на сектор „Култура“ 79 693 000 лева. 

„Включването на сектор „Култура“ в плана стана възможно, благодарение на съвместна инициатива на независимия културен сектор и общините. За да бъдат  получени средствата по този план, културният сектор и в частност Национален фонд „Култура“, основен администратор на средствата, трябва да стартира своята дълго отлагана реформа и така да гарантира своето модернизиране и максимално ефективното изпълнение на заложените в плана задачи“, се казва в петицията. 

Припомня се, че на 23 юни е приета оставката на дългогодишния изпълнителен директор Борислав Геронтиев, а оттогава УС на НФК е провел  три заседания, без да избере нов директор. Председател на УС е служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, а членове Боян Ангелов, проф. Божидар Манов, Весела Христова-Радоева, Георги Керезов, Деница Езекиева, Елиянка Михайлова, Станислав Почекански, доц. Юрий Дачев, проф. Сава Димитров и Теодора Дачева.

„Защо незабавният избор на директор, макар и за срок от 6 месеца, е толкова важен?  НФК не би могъл да започне своето реформиране, ако няма директор, който да проведе този процес. За задействане на първите структурни промени във фонда са необходими около шест месеца оперативно време. Ако очакваме първите плащания по Плана за възстановяване и развитие да бъдат преведени преди края на годината, то липсата на директор на Национален фонд „Култура“ в средата на месец юли поставя в риск изпълнението на тази част от общия национален план“, се твърди в петицията.

Организаторите изказват съмнение, че ако даден сегмент от плана се явява рисков, логичното действие е Министерският съвет да го извади, за да не застраши той целия национален план и плащанията по него. 

„Именно тази съдба грози в момента сектор „Култура“, благодарение на нерешителността и безотговорното поведение на членовете на УС на НФК. Настояваме за незабавни действия от страна на членовете на управителния съвет на Национален фонд „Култура“ за назначаването на нов директор на фонда, който има капацитета да управлява този стратегически важен за културния сектор проект и който да започне незабавна реформа в съответствие със заложеното в Плана за възстановяване и развитие. Настояваме всеки един от членовете на Управителния съвет да си припомни, че представлява интересите на българските артисти и българската култура и да действа в съответствие с тази отговорност или да напусне незабавно поста си. Настояваме за публичен достъп до протоколи и записи на миналите и бъдещи заседания на УС на НФК във всичките им части, които не съдържат конфиденциална информация, свързана с определени проекти“, се казва още в петицията.

Можете да подкрепите петицията, като проследите този линк.