Англия е в тежък махмурлук след загубата от Италия на финала на Евро 2020 с дузпи. В родината на футбола бяха повярвали, че най-сетне ще вземат голям трофей - 55 години след единствения, който имат. В последните дни животът на Албиона бе замрял за всичко останало.

Пак обаче се стигна до дузпи и се завърна старата прокоба.

"Всичко свърши със сълзи", е водещото заглавие на "Дейли мейл" върху снимка, на която селекционерът Гарет Саутгейт е прегърнал Букайо Сака, изтървал последен, при което "скуадрата" ликуваше.

Това е и основната тема в медии, запалянковски форуми и т.н. Изборът, който Саутгейт направи на изпълнители на 11-метровите удари. Тримата му последни избраници се провалиха - Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака. А Англия водеше - както и в редовното време.

19-годишният Сака влезе от скамейката след почивката, а Рашфорд и Санчо, които получиха твърде малко шансове на турнира, бяха пуснати точно с идеята да бият дузпи. Саутгейт още след мача заяви, че изцяло поема вината за поражението. Той е посочил играчите и реда. Обясни, че и тримата са се представили отлично на тренировка, когато селекцията се е готвила за дузпи.

Въпреки това бившият защитник, сам направил решителен пропуск в подобна ситуация - на полуфинала на Евро '96 срещу Германия, не е пожален от негови колеги. 

Рой Кийн, анализатор на тв канала ITV, акцентира именно на това. Нещо повече, ирландецът обвини опитните играчи, че оставили Сака последен. Това предизвика реакция от Джак Грийлиш (споменат поименно от Кийн), който написа в социалните мрежи, че е изявил желание да е сред петимата изпълнители, но Саутгейт просто е взел друго решение.

"Къде в тази ситуация беше Рахим Стърлинг, ами Джон Стоунс?, запита риторично и Жозе Моуриньо пред TalkSport. - Люк Шоу? Защо Джордан Хендерсън и Кайл Уокър не бяха оставени в игра? Твърде много ми се струва за едно младо момче да поеме такава отговорност на раменете си. Не знам... Налага се да задам тези въпроси на Гарет, защото много пъти става така - някой, който трябва да поеме оттговорност не е на мястото да го направи, а вместо него е друг, от когото не се очаква това.

Не мисля, че има футболист в английския отбор, който би избягал от такава отговорност и затова питам Гарет - той е открит човек. Аз не мога да кажа, само той знае. Дори за Рашфорд и Санчо беше много, много трудно да бият дузпи, след като бяха докоснали топката по веднъж. И накрая Сака, поел съдбата на цялата страна върху себе си. Жалко за момчето, съчувствам му."

Това са само част от критиките към наставника. Винен е и за това, че поначало е използвал твърде малко Грийлиш, Рашфорд, Санчо...

"Боли. Но ние много се гордеем с вас", пише "Дейли експрес". И добавя: "Толкова е жестоко".

"Ариведерчи", е изборът на "Таймс".

"Лъвовете ни направиха горди", позитивен все пак е "Метро".

"Сълзи за героите", пише "Индипендънт".

"О, не! Не отново", на темата е "Дейли мирър".

Междувременно Рашфорд, Санчо и Сака бяха атакувани с расистки обиди в социалните мрежи - за пореден път. Първият вече преживя това, след като "Манчестър Юнайтед" падна с дузпи от "Виляреал" на финала на Лига Европа.

В предишните дни футболистите се сдобиха с графити из родината си. Този на Рашфорд на стена в Манчестър бе изрисуван с неприлични думи и рисунки (горе). Те бяха покрити.

Междувременно лондонската полиция обяви, че има десетки арестувани заради нарушаване на реда след мача. Улици и площади в столицата бяха осеяни с бутилки и всевъзможни предмети и боклуци в часовете преди мача и градът заприлича на грамадна кофа.

В малките часове обаче хулигани излязоха навън с цел да излеят гнева си от поражението. Униформените бяха подготвени за това и в центъра на Лондон и другите големи градове имаше солидно присъствие на органи на реда.

А Футболната асоциация на Англия може да понесе поредна глоба от УЕФА (дотук са четири на общо стойност близо 35 хиляди паунда) заради това, че снощи на "Уембли" са влезли десетки запалянковци без билети, успели да пробият охраната. Опасения за това имаше още след полуфинала с Дания, но не е било осуетено.

Националите на "Трите лъва" пък все пак си спретнаха парти със съпругите и половинките в базата на ФА, където бяха отседнали. Те не можеха да се виждат с тях повече от месец заради мерките срещу COVID-19.

Най-въртяната песен е била Don't look back in anger на "Оейсис". В. "Дейли мейл" публикува видеа и снимки, взети от профили на играчи в социалните мрежи. На тях се виждат "влакчета" и че, въпреки разочарованието, Хари Кейн, Хари Магуайър и компания са се позабавлявали.