"Суи-и-ит Каръла-а-айн, оу, оу, оу"...

Ако следите една от най-вълнуващите истории, съпровождащи Евро 2020, може и да ви е дотегнало вече от този рефрен. Ако живеете в Англия, със сигурност сте чували и песента, и онова, което стои зад нея. Просто тези дни в родината на футбола всичко останало е замряло.

Ако Англия спечели утре, парчето ще се върти поне още седмица. И така до следващото голямо първенство - Мондиал 2022. Но ако Италия вземе титлата, музиката ще е друга. Както се казва, победителят взема всичко.

Това е историята на хита Sweet Caroline на Нийл Даймънд и как той се превърна в химн на английския национален отбор. Как играчи, които по времето на излизането на песента дори не се били в сметките на щъркела (а техните родители), пеят с цяло гърло заедно с десетки хиляди на "Уембли".

Как Даймънд е написал една от най-разпознаваемите си песни

Sweet Caroline е издадена през 1969 г. Даймънд я е посветил на бившата си съпруга Марша Мърфи, но сменил името, тъй като се нуждаел от три срички, а не от две - за да пасне текстът на мелодията, както споделя той в интервю за Today през 2014 г. 

А защо Каролин (или по-скоро Карълайн)? Поп певецът видял семейна снимка на Джон Кенеди, съпругата му Джаки и децата им. Карълайн, тогава малко момиче, била на пони. От там и вдъхновението.

Парчето е написано в мотел в Мемфис, Тенеси, и е прекарало 14 седмици в американските класации, достигайки до номер 4. И до осмото във Великобритания.

Нийл Даймънд през 2015 г.

 

Лесно личи, хитът няма нищо общо със спорта, текстът е за любовта. Но както ще разберете по-долу, всъщност си е спортен химн и от двете страни на Атлантика.

Може би ключът е в думите от припива "good times never seemed so good". Или нещо от сорта "добрите времена никога не са били по-хубави".

Боксовите фенове знаят най-добре

Sweet Caroline е емблематична за бокса, особено в Обединеното кралство. Така е от доста години. Световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа я обожава и понякога си я пуска у дома или на партита. Неговият мениджър Еди Хърн - един от влиятелните мъже в бокса, също. Той знае, че каквато и гала вечер да организира, диджеят трябва да подготви "Карълайн".

Някои от вас може би не са забравили, че тя ехтеше и на мача на Джошуа с Кубрат Пулев в края на миналата година.

Лесно запомнящият се рефрен се носи по стадиони и зали и в Америка. Това е една от предпочитаните песни на почитателите на бейзболния "Бостън Ред сокс" (чийто собственик Джон Хенри притежава и "Ливърпул"). Там всичко започва през 2013 г., когато Даймънд отива на "Фенуей парк", за да пее в първия домакински мач на отбора след териростичните атаки на Бостънския маратон. Sweet Caroline е била в репертоара му.

Случайният избор на един диджей

Първо трябва да отбележим, че тези дни тече надпревара за авторство на традицията. Северноирландците настояват, че парчето от години звучало преди мачовете на отбора в Белфаст. И сега "наглите англичани" си позволили да им го отнемат. "Астън Вила" също предяви претенции, както и още половин дузина клубове.

Така идва ред на диджей Тони Пери, щатният музикален маестро на "Уембли". Преди няколко дни той заяви пред "Телеграф", че песента не е фигурирала в сета му за Евро 2020, на коeто англичаните изиграха и трите си мача от групата у дома, а след това излязоха от родината си само за четвъртфинала. 

А поначало песните минавали одобрение от организаторите на турнира. Така Пери въртял до болка познати футболни хитове като Three Lions (известна повече като It's coming home) и Vindaloo. За 1/8-финала с Германия обаче DJ Тони решил да пробва Sweet Caroline - след задължителното "да" от УЕФА, местните началници и режисьора. Преди мача. 

"Тълпата направо подивя, казва 34-годишният лондончанин пред "Телеграф". - И то само за 30 секунди от парчето - толкова реших да използвам. В такива случаи работиш с много опитни режисьори и телевизионни екипи. И те ти казват, че трябва да пренесеш тази атмосфера и на терена."

Така Тони Пери чул в слушалките си "Нека я слушат, светът беше затворен за 18 месеца". И голяма част от хилядите на "Уембли" празнуваха победата над Германия след последния съдийски сигнал с "Карълайн".

Много пъти по 30 секунди. Че и самите фенове на "маншафта" танцуваха, веейки родните флагове.

А Sweet Caroline бе една от вдъхновяващите песни в англоговорящия свят в най-тежките седмици и месеци на пандемията. Една от песните, пускани от лекари и пациенти, изписвани от болници или първо преборили вируса. В отделенията. Заради "good times never seemed so good". Оттук и натрупаната енергия...

Да звучиш на "Уембли"

Музикантите знаят: не си член на Висшата лига в музиката, ако не си имал концерт на "Уембли". Няма начин. На 80 години Нийл Даймънд докосна тази слава, а едва ли е подозирал допреди месеци. Без живо изпълнение, но пък 60 хиляди пяха Sweet Caroline до втръсване преди и след полуфинала с Дания.

А на терена имаше футболисти, които, напълно логично, са безкрайно далеч от културата на 60-те и 70-те години. Те си слушат техните песни, музиката на нашето време. Но пееха в хора!

Нийл Даймънд е болен и се е отделил от света в имение по върхарите на щата Колорадо. От там той записа видео, което публикува - към селекционера Гарет Саутгейт и отбора му. Излъчи го тв каналът ITV.

"Здрасти, Гарет, аз съм Нийл Даймънд. Пожелавам на теб и отбора всичко най-добро. Гледам от планините на Колорадо как пеете Sweet Caroline. Успех, Англия!"

Невероятните приключения на британските тв анализатори

Не можем да минем без тях. Често са много забавни, като се почне от Гари Линекер.

Рио Фърдинанд, бивш капитан на "Трите лъва", публикува във фейсбук как дирижира публиката в една от залите на "Уембли арена" на Sweet Caroline. Той си е шоумен, идва му отвътре.

Но тук статуетката държи Рой Кийн, анализатор на ITV. Онези, които го помнят като футболист ("зло куче", луд, див, но и много голям халф), ще разберат защо. Ирландецът докара до смях до превиване своите колеги в студиото на ITV със следната история.

"Знаете ли, че Рой е бил на концерт на Нийл Даймънд?", поде Гари Невил - факт, който сам по себе си буди дяволити усмивки и недоумение.

"Той е брилянтен, отговори с типичния си невъзмутим тон бившият №16. - Беше преди десетина години. Но накрая се карах с една жена до мен. Тя не спираше да пее всички песни доста шумно. Така че имах малки проблеми онази нощ. Но беше чудесен концерт."

"Надъхваща песен". Така я определи самият Саутгейт. А Хари Кейн бе заглушаван, докато даваше първото си интервю на терена след мача с Дания.

"Безмълвен съм", започна той, но се наложи да изчака малко.

И да паднем, и да бием...

Така Sweet Caroline направо нокаутира It's coming home, за която ви разказвахме на руския Мондиал. Има англичани, които ще ви кажат, че не искат да я пеят и слушат, тъй като тя носела лош късмет. Дойде голямо първенство, подемат я на нов глас - и провал!

Което също е фактор за чутовния успех на "Карълайн". 

Каквото и да стане утре, песни ще се пеят. След мача на "Уембли", в Лондон, на Ботуша, а и по целия свят ще ехти или Sweet Caroline или L'italiano („Италианецът“) на Тото Кутуньо, смятана пък за неофициалния футболен химн на "скуадра адзура".

Освен на Албиона, май не останаха много фенове на "Трите лъва" след полуфинала с Дания, но онези, които ще викат за Англия, имате още време да научите песента.

Ето го и текста:

Where it began, I can't begin to knowing
But then I know it's growing strong
Was in the spring
And spring became the summer
Who'd have believed you'd come along
Hands, touching hands
Reaching out, touching me, touching you
Sweet Caroline
Good times never seemed so good
I've been inclined
To believe they never would
But now I
Look at the night and it don't seem so lonely
We filled it up with only two
And when I hurt
Hurting runs off my shoulders
How can I hurt when holding you
One, touching one
Reaching out, touching me, touching you
Sweet Caroline
Good times never seemed so good
I've been inclined
To believe they never would
Oh no, no
Sweet Caroline
Good times never seemed so good
Sweet Caroline
I believe they never could
Sweet Caroline
Good times never seemed so good