Италианските национали се прибраха в Рим рано тази сутрин с купата от Евро 2020, след като снощи обърнаха Англия в драматичен финал на Евро 2020 на "Уембли" - 1:1 и 3:2 при дузпите.

Те направиха два пропуска при 11-метровите удари, но британците приключиха с три, а вратарят Джанлуиджи Донарума, който блесна с две спасявания, бе обявен за Играч №1 на шампионата.

В голямата радост на терена един от главните герои, Леонардо Бонучи, който отбеляза за 1:1 в средата на второто полувреме, не пропусна да се заяде с англичаните.

Така той влезе в тона пресата и запалянковците в родината си, които още след края на първата фаза започнаха да подкачат островитяните заради рефрена It's coming home.

За тях той бе It's coming (to) Rome. Така и стана в крайна сметка.

It's coming to Rome, крещеше Бонучи пред тв камера. След което добави: "Всички вие ще трябва още много паста да изядете."

"Те искаха да вземат купата в Англия, но ние сме тези, които ще я качат на самолета за Рим, рече звездата на "Ювентус" по-късно пред медиите. - Още по време на изпълнението на химните бяхме силни и шумни и надвикахме освиркванията. На разгрявката казах на моите съотборници, че не трябва да ни пука какво чуваме от трибуните, а да играем както можем. 

Този отбор не е губил в 34 мача. Ние сме фантастични. Освен всичко се и забавляваме с това постижение."

Феновете празнуваха цяла нощ на Апенините - по площади и улици. А медиите посрещнаха героите от "Уембли" подобаващо.

"Повече от хубаво е. Италия е шампион на Европа", гласи голямото заглавие на "Гадзета дело спорт".

"Наша е", тръби "Кориере дело спорт".

"Останахме само ние", подчертава "Тутоспорт" на фона на голяма снимка от коронацията.

"Непобедимите", е изборът на френския "Екип" по повод уникалния рекорд без загуба, който скоро може да стане и световен.

Италия е само на един мач от върховото постижение на Испания, а следващият тест е от световните квалификации - срещу България у дома.

"Ранният гол ни затрудни, но след това бяхме по-добрият отбор, заяви Роберто Манчини. - Какво да кажа, тези футболисти са фантастични. Това е важен успех за всички италианци. Щастлив съм, че не само побеждаваме, а го правим и с добра игра. Беше труден мач. При дузпите имаш нужда от малко късмет. Винаги е тежко да загубиш така, затова малко съжалявам за Англия. Но ние заслужавахме да спечелим.

Израснахме много като отбор. Не ни брояха за фаворит в началото, а и ние самите може би не си вярвахме достатъчно, но ето ни на върха. Сега е време за празник, нека всички италианци да празнуват. Не знам какво да кажа повече, нямам думи."