Защо трима министри от служебното правителство са отказали да останат като редовни такива в евентуално правителство на "Има такъв народ"?

Отговор на този въпрос дадоха сами днес титулярите на министерствата на финансите, икономиката и образованието, след като лидерът на ИТН Станислав (Слави) Трифонов ги спомена поименно тази сутрин при обявлението си, че ще състави кабинет на малцинството. Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков излязоха с обща позиция, публикувана на сайтовете на трите министерства. И от нея става ясно, че тримата не споделят същата визия за финансовата политика на страната, каквато предлагат от "Има такъв народ".

"Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период", посочват Василев, Петков и Денков.

Освен това от формацията на Трифонов предложили на сегашния служебен финансов министър Василев министерски пост в друго министерство.

"Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата

Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!", се посочва в заключение в кратката обяснителна бележка.

Днес като първи приоритет на евентуално правителство на ИТН Трифонов открои: построяване на детски градини, чисто нова детска болница, закупуване на медицински хеликоптери, дострояване и концесиониране на магистралите, закупуване на до 1 милион таблети и лаптопи за ученици и учители, стартиране на приватизацията на Българската банка за развитие.

Както и: прозрачност в обществените поръчки, "изкореняване на порочната практика" за авансови плащания и ремонти, представяни като енергийни, съкращения в държавната администрация, въвеждане на мажоритарен вот, е-гласуване, партийна субсидия от 1 лев на глас, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, ускоряване работата по интерконектора с Гърция, подаване на заявления за членство на България в Европейската космическа агенция и др.