Николай Василев - завръщане в политиката

Вицепремиер и министър на икономиката в правителството "Сакскобурготски". Вицепремиер и министър на транспорта в същия кабинет. Министър на държавната администрация в кабинета "Станишев" - това са най-висшите политически позиции, които е заемал предложеният от Слави Трифонов за кандидат-премиер - Николай Василев. В политиката влиза, завръщайки се в България през 2001 г. - като един от т. нар. юпита в редиците на новосформиращата се тогава партия НДСВ, начело с царя.

Николай Василев е икономист, учил е и е специализирал в Будапеща, Ню Йорк, Университета „Брендайс“ в САЩ и Университета „Кейо“ в Токио. През 1999 г. взима престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. В периода 1996-2001 г. е инвестиционен банкер в чужбина.

По времето на Василев като икономически министър България е призната за действаща пазарна икономика - това се случи през 2002 г. Година по-късно вече не е в това министерство, а застава начело на транспорта. Причината за рокадата, както се твърди тогава, е конфликт в коалицията НДСВ-ДПС по отношение на приватизацията на "Булгартабак" (такава и тогава, и при тройната коалиция така и не се случва - б.р.) В новата му роля Василев финализира сделката за приватизацията на БТК. По негово време са и концесиите на летищата във Варна и Бургас и т.н. В кабинета, начело със Сергей Станишев (коалиция БСП-НДСВ-ДПС, по време на която България влиза в ЕС - б.р.) Николай Василев заема поста на министър на държавната администрация. Започва административна реформа.

След 2009 г. (с идването на ГЕРБ) излиза от политиката, се присъединява към компанията „Експат Капитал“, която е една от най-големите инвестиционни компании в България.

"Животът и кариерата му са преминали през шест държави, като е живял, учил и работил в Унгария, Русия, САЩ, Япония и Великобритания. Бил е данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща, работил е за швейцарската банка UBS като асоцииран директор в офисите в Токио, Ню Йорк и Лондон, старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон", каза Трифонов, представяйки номинацията на Василев за министър-председател. 

Николай Василев е един от най-последователните защитници на приемането на България в Еврозоната и въвеждане на еврото.

От "кандидат" на Бареков до силов вицепремиер на Трифонов

Номинираният за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Николай Радулов е професор на Нов български университет, бивш служител на МВР. Той има политически опит и в неуспешния проект на Николай Бареков - "България без цензура", когато е кандидат за депутат.  

Според биографията на Радулов от сайта на „Има такъв народ“ професионалната му дейност в МВР започва през 1981 г. в Първо РПУ - София и завършва през 1999 г. като секретар на МВР. 

Работил е като оперативен работник, аналитик, експерт по управление и ръководител. Заемал е редица отговорни държавни и корпоративни длъжности в сферата на сигурността. 

Преподавателската и научната му кариера се реализира в НБУ, където започва като главен асистент в Центъра за изследване на рискове в сигурността, хабилитира се като доцент през 2011 г., а като професор през 2014 г. 

От 2014 до 2016 г. е директор на програмния съвет към Департамент „Национална и международна сигурност“, а от 2016 е ръководител на департамента. 

Часове след обявяването на резултатите от предишния парламентарен вот на 4 април Николай Радулов обяви, че се отказва от депутатското място. Тогава той обясни решението си с това, че 45-ото Народно събрание ще има кратък живот, като за това време тема ще е предимно Изборният кодекс, а самият Радулов не е специалист по изборните въпроси. На вота на 11 юли той бе водач на листата на „Има такъв народ“ в 23 МИР-София.

Обявен е от комисията по досиетата като сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Дипломат от кариерата и шеф на кабинета на царя - вице и външен министър

Ради Найденов - дипломат от кариерата ще поеме МВнР в съчетание с вицепремиерски пост, ако се реализира предложения от "Има такъв народ" състав на Министерския съвет, след като бъде конституиран новият парламент.

Найденов следва "Международни отношения" в УНСС от 1983 до 1989 г., която завършва със степен магистър. През 1993 г. завършва курс за млади дипломати към Европейския колеж за изследвания в областта на международната политика и политика за сигурност – център "Джордж Маршал“". Специализира в Германия, Франция и САЩ. Владее немски, руски и английски език.

Найденов е дългогодишен посланик в Германия, извънреден и пълномощен посланик в Австрия, в Швейцария и Лихтенщайн.
Той бе служебен министър на външните работи в първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев. От 2001 до 2002 г. бе заместник-министър на отбраната. Той е и бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски в "царското правителство" в периода 2002-2005 г. Започва да гради кариера още в началото на 90-те - в периода 1990-1991 г. е външнополитически сътрудник в БЗНС. През 2012 г.– 2018 г. е и заместник-председател на Германо-българския форум.

"Страната ни е заинтересована от развитие на партньорски отношения с държавите и това е основна линия в политиката на България, включително по отношение на Русия и Украйна", заявява в интервю за Дойче веле през 2017 г., като подчертава принадлежността на България към ЕС и НАТО.

Теодора Генчовска - предложението за министър на отбраната

Теодора Генчовска. Трифонов реши да повтори няколко пъти, че да, предлага жена за министър на отбраната, като това би трябвало да бъде нещо изключително. Въпреки че отдавна е приета практика в страните от ЕС. Генчовска, според представената ѝ биография, е експерт по отбрана и военни сили. Тя е възпитаник на Военната академия "Г.С. Раковски". Преминала е през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, стигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната. Участвала е в български делегации, на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

Кадър на фондация "Америка за България" поема образованието

Наталия Митева е била програмен директор „Образование“ във Фондация „Америка за България“. Тя е работила върху проучвания на индикаторите за участие в пазара на труда в развиващи се държави, индикатори и техники за наблюдение на интергацията на имигранти и програми за защита на човешките права и за икономическо развитие в държави след военен конфликт. 

Освен това тя е участвала в няколко проекта на Програма на ООН за развитие (ПРООН) в България и е работила като експерт по разработване на стратегия за местно развитие по механизми за финансиране на Европейската общност. Митева е експерт оценител на програми за развитие на човешките ресурси в сферата на пазара на труда и образованието.

Шефът на “Бест Уестърн Плюс Хотел Експо София” - начело на туризма 

Кандидатът за министър на туризма на ИТН - Ивайло Кожухаров - е със 17 години опит в бранша, става ясно от биографията му, като кариерата му започва от комплекс “Албена”. От Варна е, магистър по икономика и маркетинг от Варненския университет и УНСС. Бил е изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София - част от световен бранд, изброи Слави Трифонов при представянето – без имена на компании. Справка показва, че при последната изброена мениджърска позиция става дума за “Бест Уестърн Плюс Хотел Експо София”. Веригата “Бест Уестърн” има над 4000 обекта в целия свят.

Кожухаров е член и на Управителния съвет и съучредител на „Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели“.

Мария Бойчинова - непознато лице за министър на финансите

Мария Бойчинова - предложена за министър на финансите, е непознато лице за българския политически ландшафт. Името ѝ е известно в средите на финансовите анализи и прогнози, но не и на широката публика. Информация за нея в търсачките се открива трудно. 

По образование Бойчинова е икономист и финансист. Завършила е в Ню Йорк и Лондон. Тя е сертифициран финансов анализатор и е работила в някои от най-големите компании в този сектор - "Мерил линч" и "ДжейПи Морган". Говори три езика. На 34 години. 

Според профила на Бойчинова в социалната мрежа Linkdin тя е работила в компанията на Николай Василев - проектопремиер - Expat Capital. 

Ако поеме поста, тя ще трябва да завърши година на висок дефицит, да подготви актуализация на бюджета и да изготви нов такъв за 2022 г. Няма данни къде в икономическия спектър "ляво/дясно" стои Бойчинова.

Любомир Дацов - кадър на МФ за икономически министър

Любомир Дацов е едно от познаните имена в проектокабинета на "Има такъв народ". Той вече е бил част от политическия живот на страната - от времето отново на НДСВ, заемайки позицията заместник-министър на финансите в две последователни правителства. Към момента е член на Фискалния съвет на България.

Кариерата му преминава в продължение на близо 20 години именно в ресорното ведомство, а от 2009 г. е в частния сектор. Бил е и общински съветник. 

Отговарял е за изготвянето на държавния бюджет, един от идеолозите на реформата в бюджетирането "ориентирано към резултати" или т.нар. програмно бюджетиране. 

Критик на мерките в подкрепа за бизнеса на предишното правителство на Бойко Борисов. 

От изброените приоритети от Трифонов става ясно, че Дацов ще има задачата, ако кабинетът бъде избран, да подготви и извърши приватизацията на Българската банка за развитие.

Красимир Ненов - бизнес кадър за министър на енергетиката

Широкоизвестно име в областта на енергетиката. В момента Красимир Ненов е изпълнтиелен директор на "Контур Глобал Марица Изток 3" - известна като една от т.нар. американски централи. Професионалният му път минава през "Марица изток 3" още от 2003 г., работил е и като директор на електроцентрала и газова централа в Румъния. Има магистърска степен от университета Корнел, САЩ, магистратура по бизнес администрация от Католическия Университет в Лювен, Белгия и бакалавърска степен по икономика Арканзаския Университет, САЩ.

Ако Ненов стане министър на енергетиката, той ще трябва да се справи с един от най-големите проблеми в сектора - бъдещето на Маришкия въглищен басейн. 

Михаела Лашова - предложение за министър на регионалното развитие и благоустройството

Още едно непознато за обществеността име. Михаела Лашова е дългогодишен бизнес консултант, в момента оглавява консултантска компания в сектора на бизнес имотите. Преди това е работила в UniCredit Bulbank като част от "Лизинг" крилото на групата. 

Има магистърска степен по финансов мениджмънт от "Сити Юнивърсити" от Сиатъл и бакалавърска степен по финансите от Чикагския университет.

Тя ще бъде натоварена с идеята за доизграждането на всички планирани магистрали, както и с евентуалното им концесиониране, както обеща Трифонов. Тук вероятно ще трябва да работи в тясно сътрудничество с проектоминистъра на икономиката Дацов. 

Христо Алексиев - експерт от железниците за министър на транспорта

Христо Алексиев е познато лице, вече е бил министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 година. Бил е и съветник към УС на НКЖИ, заемал е и няколко по-ниски поста отново към същото министерство. 

В момента е председател на УС на НКЖИ. Кариерата му в железниците започва още по времето на тройната коалиция, но бе запазен от ГЕРБ на ръководните позиции, защото се смята, че има голям опит в комуникацията с ЕК. 

“Адвокат на годината” 2020 е кандидатът за правосъдието

Юристът и адвокат д-р Петър Илиев е кандидатът за правосъден министър. Възпитаник на СУ, със специализация в Бъкингамския университет, Лондон, специализирал е и в Ню Йорк, САЩ. Преподава конституционно право в СУ.

Адвокатското му дружествво “Илиев и партньори” е отличено за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. Самата кантора съществува от 16 г. и се ангажира с конституционното дело срещу промените в Закона за личните данни преди години, за които се смяташе, че ограничават свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяват предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура (при приемането законодателство в синхрон с GDPR – б.р.). КС отмени въпросния текст от закона като противоконституционен. Кантората и Илиев специализират в конституционното право и участват в искания до КС и изготвяне на становища. 

Имуноложка начело на здравното министерство

Предложението за министър на здравеопазването е 31-годишната Велислава Петрова, имунолог. Според представената визитка тя е учила в университета в Бристол, след това и в Кеймбридж. Има докторска степен по биологични науки по вирусология и имунология. В момента е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Говори 3 езика. 

Велислава Петрова е работила като консултант към ООН и редица други международни организации в сферата на здравното законодателство и иновациите. Тя и водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от Министерството на вътрешните работи за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г).

По време на докторската си степен в Университета в Кеймбридж, тя патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-те най-влиятелни научни труда за 2019 година и е отразено в редица международни медии (BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine).

Велислава Петрова е работила като консултант за Коалицията за епидемична готовност и иновации в Осло върху стратегии за контрол на векторно-предавани инфекции. Като част от екипа по иновации в Агенцията на ООН за ХИВ/СПИН, тя работи върху здравни иновации, свързани с дигитализация и изкуствен интелект.

Зам.-министърка на икономиката при ГЕРБ - за социалното ведомство

Лилия Иванова е предложението за министър на труда, социалната и демографска политика. Завършила е право в СУ "Климент Охридски". Има много допълнителни квалификации в чужбина по банково право в Линц, Австрия, практика за адвокати в Бон, специаризации в устойчивото развитие Мадрид, Лондон, Бирмингам, Барселона.

Била е началник на кабинета на министъра на икономиката Емил Караниколов. Има класически профил на държавен служител, като през годините е заемала длъжности в различни министерства. От 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта. Както се вижда, в социалното министерство все още е била. През 2018 г. става зам.-министър на икономиката в правителството на ГЕРБ.

Юрист в земеделието - Пламен Абровски

Кандидатът за министър на земеделието – Пламен Абровски, е юрист. Но специализирал в земеделско право и европейски политики. В биографията му присъстват следните позиции, които е заемал: главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, дипломат в Постоянното представителство на България към ЕС с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. И още - началник отдел "Законодателство на Европейския съюз", юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните и главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне" - Главна дирекция "Оперативна програма околна среда"

В представителството на България в Брюксел е бил в продължение на 5 години - според запознати - след 2009 г. Той беше избран за депутат в краткия 45-и парламент от ИТН и от самото начало е в експертния съвет на партията.

"Тя е ромка, тоест - циганка". Млад лекар е министър по ромските въпроси

Д-р Антония Валентинова - лекар анестезиолог. Завършила е Медицинския университет в София, работи като ординатор в Спешна помощ и като лекар специализант по анестезиология и интензивно лечение. Говори 4 езика.

"Тя е ромка, тоест - циганка. На 27 г." - представи я Трифонов.

В интервю за Нова тв от януари 2019 г. след дипломирането си Валентинова разказва:

"Била съм на 3-4 години и имам спомени, когато майка ми учеше. Беше ми много голяма мотивация майка ми да ме хареса."

Майката Паулина допълва, че семейството ѝ не се смята за част от малцинствата, защото са четвърто поколение интегрирани роми. Паулина е инженер по образование и казва, че записала дъщеря си в училище без никакви роми. Там Антония била тормозена и бита всеки ден до трети клас. В предходни интервюта Антония споделя, че дискриминацията в училище я е мотивирала да се доказва. През 2020 г. е обявена за млад лекар на годината на "Аджибадем клиник".

Юрист и в спорта

Кандитатът за министър на младежта и спорта е адвокат Радостин Василев. Член е на Софийската адвокатска колегия, възпитаник на СУ. Той беше председател на комисията по правни въпроси в краткия 45-и парламент и е в експертния екип на “Има такъв народ” от обявяването на създаването ѝ.

Той е един от експертите в България по спортно право, а в биографията си има и спечелено дело на Българската федерация по вдигане на тежести срещу Международната федерация – за отмяна на наложена санкция от 500 000 долара на родните щанги през 2015 г. - заради допинг скандал. Международният спортен арбитраж в Лозана в крайна сметка отменя глобата през посочената година.

Преди това Василев е и бивш адвокат на ЦСКА – при първото управление на Александър Томов и след това при “Титан” - до 2013 г. Занимавал се е с дела поркай редица български футболисти, съветвал е юридически и федерации като тези по волейбол и плуване. 

В 45-ия парламент още в началото се случи сблъсък с пиарите на ГЕРБ, които, не стана ясно защо, "атакуваха" Василев заради негови снимки с приятели от плаж, на които се вижда, че е в добра спортна форма.

Популярно лице в културата

Предложението на ИТН за министър на културата е Станислава Армутлиева, музикален продуцент. Тя е популярно лице от екрана и заради своите изяви като жури в редица популярни музикални тв формати. Армутлиева има диплома на актриса, но 30-годишен опит в мениджърството на творчески продукти, авторски и сродни права.

Тя е управител на музикална компания „Вирджиния Рекърдс“ от 1991 г. 

Станислава Армутлиева е и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на музикалните продуценти. И член на УС на ПРОФОН, в ръководството е и на сдружението за авторски права "Музикаутор" чрез компанията си „Вирджиния Пъблишинг“ ЕООД.

От 2010 г. "Вирджиния Рекърдс" е лицензиант на Sony Music Entertainment за България и поема физическата и дигитална дистрибуция на каталога на компанията, неговия маркетинг и експлоатация на всички нива (излъчване, публично изпълнение, кабелно препредаване, синхронизации в реклами и филми).

През 2015 г. се разбра, че ПРОФОН има депозит от 10 млн. лв. във фалиралата КТБ. Тогава Армутлиева обясни, че парите са от непотърсени от артисти отчисления за авторски права. 

През годините Армутлиева е била упреквана много пъти в монопол над аудио съдържанието в електронните медии у нас.

В представянето на проектокабинета от Слави Трифонов не бе споменато име за министър на околната среда и водите.