Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителство на "Има такъв народ" може да има само като правителство на малцинството. Ако бъдем поканени от втората партия на разговори за съставяне на правителство, за очертаване на общи действия, ще се отзовем, но досега сериозни разговори с нас не са водени.

Това каза пред Нова тв зам.-председателят на 45-ото Народно събрание от "Демократична България" Атанас Атанасов, като за пореден път обяви, че демократичното обединение разговори с БСП и ДПС няма да води. Макар че е ясно, че без подкрепа на една от двете формации "на статуквото" в парламента няма как изобщо да се формира кабинет. Атанасов припомни, че ако такава подкрепа бъде дадена, тя няма как да бъде върната, но това не значи работа в коалиционен, общ формат с тях. 

"Демократична България" има много силен потенциал да подкрепи едно управление на промяната, да бъде сила за промяната. Реалността е, че ние се явихме на предишните избори с искане за мандат от гражданите, но те се произнесоха. Мнозинството от гражданите гласува за промяна, но възложи задачата за промяна на "Има такъв народ", каза в същото време пред БНТ председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов. 

"Ако ИТН тръгнат към реализиране на концепция за управление, т.е. това означава концепция и определени фигури, тези разговори биха станали много по-ясни и в този смисъл моят призив е да се направи такъв опит", каза още Иванов.

Той обърна внимание, че щом стана дума за Иван Гешев по време на изминалата парламентарна седмица, ГЕРБ, БСП и ДПС "си спомниха за своите ангажименти неясни към прокуратурата и се изправиха в една фаланга да го защитават".

Става въпрос за приетото от трите партии предложение на ДПС на изслушване в парламентарната комисия по правни въпроси веднъж на 3 месеца да бъде канен не само главният прокурор, а и председателите на Върховния административен съд и на Въховния касационен съд. Премиерът в оставка Бойко Борисов преди ден коментира с ирония и обвинения към новия парламент това решение, пропускайки да отбележ, че всъщност неговата партия беше "за" изслушвания на съдиите, заедно с ДПС и социалистите, а не ДБ и останалите нови парламентарни формации.

По думите на Христо Иванов в сегашната ситуация е трудно да се говори за промяна, защото "новите партии, тези партии, които се идентифицираха като партии на протеста, нямат мнозинство в този парламент и ще трябва да търсят подкрепа от някои от системните досегашни политически играчи, което върви с определени негативи".

"Ние много ясно сме завили с кого можем и с кого не можем и ще се придържаме към това, но парадоксът е, че в момента, ако се появи човекът с папчицата, нали знаете тези папчици, които ги дава президентът с мандата и подложи папчицата на гласуване в парламента, ще получи супер мнозинство, защото невидимата коалиция на оставащите, тези, които не искат да се върви на избори, е доста голяма към момента", обобщи Иванов.

Тъй като освен евентуални нови парламентарни избори, наесен предстоят и редовни избори за президент, Атанас Атанасов обяви, че "Демократична България" ще има своя кандидатура за поста. 

До момента единствената ясна номинация е тази на президента Румен Радев за втори мандат, каквато заявка направи самия Радев преди парламентарния вот на 4 април. Той получи подкрепа първо от "Има такъв народ", а едва преди дни - и от БСП. 

Коментари

....

Искаме мнозинство на ДБ като по соц време? Възможно ли е обаче?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.