Големият момент настъпи - тази вечер от 22 часа е финалът на Евро 2020 между Италия и Англия на стадион "Уембли" в Лондон. Остана решителната битка на най-необикновеното Европейско в историята - то бе отложенено през миналата година, премина в 11 града (бяха 12, но Дъблин отпадна) на Стария континент, с рестрикции, но и с хаос на места, някъде с малко публика, някъде с повече.

Италия не е била шампион на Европа от 1968 г. А Англия не е била никога и е на първи финал на голямо първенство след 1966 г. Тогава "Трите лъва" стават световни шампиони - на стария "Уембли", който бе на същото място. За тези 55 години "скуадра адзура" триумфира на два Мондиала и има два загубени европейски финала, освен спечеления в Рим.

Двата съперника са играли един срещу друг 27 пъти, отборът от Ботуша има 11 победи, британският - 8, а толкова са и равенствата. Англия е спечелила само един от последните седем двубоя помежду им. На еврофинали "скуадрата" е побеждавала "Трите лъва" два пъти - през 1980 г. и 2012 г. с дузпи.

Италия никога не е губила от Англия на голямо първенство - още едно историческо препятствие за отбора на Гарет Саутгейт, който вече се справи с две (55 г. без победа над Германия на финали и също толкова без успех на полуфинал). Джорджо Киелини и компания са в рекордна серия от 33 срещи без поражение (14 поредни победи).

На Евро 2020 Италия премина през групата с лекота - по 3:0 над Турция и Швейцария и 1:0 с Уелс. Последва 2:1 срещу Австрия след продължения, 2:1 с Белгия и 4:2 след дузпи (1:1) над Испания.

Англия също спечели групата си, макар и не толкова убедително - 1:0 с Хърватия, 0:0 с Шотландия и 1:0 срещу Чехия. Нататък бяха преодолени Германия (2:0), Украйна (4:0) и Дания (2:1 след продължения). 

В отбора на Роберто Манчини отсъстват Леонардо Спинацола и Алесандро Флоренци, а Гарет Саутгейт най-вероятно няма да може да разчита на Фил Фодън, който получи лека травма на тренировка.

"Адзурите" играха два пъти на "Уембли" на шампионата, а селекцията от Албиона - пет. 

Продадени са около 68 хиляди билета на 90-хилядния "Уембли". Това ще е най-високата посещаемост на арената и на Евро 2020 въобще. Британското правителство отказа да удовлетвори исканията да бъде пуснат пълния капацитет.

Главен съдия е нидерландецът Бьорн Кайперс. 

Мачът може да се гледа по БНТ 1 и Нова телевизия.