Съдията милионер. Така е наричан във футболните среди, а и в родината си Бьорн Кайперс, реферът, избран от УЕФА да ръководи финала на Евро 2020 между Италия и Англия на "Уембли".

Няма да му е леко и покрай цялото напрежение след дискусионната дузпа, дадена от неговия нидерландски сънародник Дани Макели в полуфинала на "Трите лъва" срещу Дания.

Кайперс е завършил бизнес администрация в университета в Ниймеген. Той притежава веригата супермаркети "Джъмбо Кайперс" в "ниската земя", както и салон за красота в родния си град Олдензаал. Според медии в Нидерландия през 2016 г. състоянието му е било близо 15 милиона евро. След това липсват данни, но положението едва ли се е променило много - не и в посока "надолу", тъй като бизнесът си върви.

"Джъмбо Кайперс" е сред спонсорите на пилота от Формула 1 Макс Верстапен. 

Роденият на 28 март 1973 г. бизнесмен е един от най-добрите съдии в света в последните години, а в неделя ще е върхът му, и то на "Уембли".

Той реферира три мача на Европейското - Дания - Белгия, Испания - Словакия от групите и четвъртфинала Чехия - Дания (горе).

През 2014 г. надуваше свирката на финала на Шампионската лига между "Реал" (Мадрид) и "Атлетико" в Лисабон. Четири години по-късно изведе "Атлетико" и "Олимпик" (Марсилия) в прекия спор за титлата на Лига Европа. Това е последният му финал, а има още четири на всички нива в надпревари на УЕФА.

Англичаните веднага провидяха добър знак, тъй като Кайперс бе съдия на финала на Световното до 20 г. през 2017 г. Тогава те спечелиха срещу Венецуела с победен гол на Доминик Калвърт-Люин, сега част от селекцията на Гарет Саутгейт.

По-рано тази година Бьорн Кайперс бе забъркан в скандал след един от полуфиналите в Шампионската лига между "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен". Тогава играчи на парижани, начело с италианския национал Марко Верати, се оплакаха, че нидерландецът им казал "fuck off" при опит да спорят с него.

Около седмица историята се въртеше по медиите, а УЕФА не се намеси или най-малкото не обяви, че е проверявала случая.

В неделя асистенти на Кайперс ще са други съдии от Нидерландия, а четвърти и резервен са испанци. ВАР арбитрите са трима - Пол ван Бьокел (Нидерландия), Кристиан Гителман и Марко Фриц (и двамата от Германия).