УЕФА обяви, че е започнала разследване срешу Англия по две нарушения на полуфинала на Евро 2020 срещу Дания - освиркване на датския химн и светенето с лазер в очите на вратаря Каспер Шмайхел при дузпата.

Това почти сигурно означава, че Футболната асоциация ще понесе две глоби до около 10 000 евро всяка.

Островитяните вече бяха санкционирани с 5000 евро заради незачитане на германския химн от част от публиката на осминафинала. Рецидивът означава завишаване на глобата.

Отделно от това Англия ще се бръкне и заради зеления лазер, който бе насочен в лицето на Шмайхел преди и без това спорната дузпа, донесла победа на "Трите лъва" и първи голям финал от 55 години насам. Светлината се видя още по време на двубоя.

Въпреки опита стражът да бъде притеснен, той спечели дуела с Хари Кейн, но изби топката в краката му и капитанът довкара за 2:1.

Градската полиция на Лондон заяви пред медиите, че случаят още не е достигнал до нея, а е в компетенцията на УЕФА. Ако футболната централа поиска, властите могат да се намесят и евентуално да опитат да издирят човека, използвал малкото устройство на стадиона. Това вече ще криминализира казуса.

Такива лазери са се използвали и друг път във футбола и отборите домакини на дадени мачове са били глобявани или разследвани.

На излизане от "Уембли" в сряда...

 

Междувременно Футболната асоциация на Англия обяви, че затяга контрола за неделния финал. Ще бъде увеличен броят на стюардите, съблюдаващи за реда и сигурността. На стадиона се очакват около 66 хиляди зрители, а има призиви да бъде пуснат пълният му капацитет от 90 000, но това едва ли ще се случи.

Полицията и ФА са получили сигнали, че доста фенове са влезли на "Уембли" в сряда с фалшиви отрицателни тестове срещу COVID-19. Други пък се готвели да си опитат късмета без билети. Всички пропуски вече са продадени по официалните канали.

Италия получи 9000, като само 1000 от тях са за запалянковци, които ще влязат във Великобритания, останалите са за "тифози", живеещи на Острова.

Според "Дейли мейл" два билета за финала са продадени на търг в eBay за по 54 хиляди паунда. Имало и други, чиято цена стартира от 15 хил.