По над 60 хиляди зрители ще има на стадион "Уембли" за полуфиналите и финала на Евро 2020, реши британското правителство. Това означава, че 75 процента от капацитета на лондонската арена ще бъде запълнен.

Това ще са най-посетените спортни събития във Великобритания от повече от 15 месеца.

Новината бе посрещната добре от президента на УЕФА Александър Чеферин, който я приветства с изявление. Преди дни централата намекна, че може да премести финала на друг стадион, ако британското правителство не направи изключение от карантина за 2500 официални гости.

Пред угрозата да изгуби битката за титлата, кабинетът на Борис Джонсън реши да предприеме компромис. Условието единствено е въпросните ВИП-ове да спазват ограниченията на "балона" (за придвижване и контакти) в Лондон по време на престоя си.

В груповата фаза имаше по 22 500 заети места на "Уембли". За осминафиналите и четвъртфиналите те ще са по 45 000 - половината от капацитета.

Италианският министър-председател Марио Драги призова финалът да бъде изместен другаде заради растящите случаи на коронавируса в Обединеното кралство, но от УЕФА му отговориха, че "нямат планове" за такава мярка. След това дойде и решението за допускане на повече от 60 хиляди за решителните сблъсъци.

Според британски медии премиерът Борис Джонсън се надява да се срещне с шефове на европейския и световен футбол на финала, пред които да лобира за кандидатурата на Обединеното кралство за Мондиал 2030. В този смисъл отнемане на домакинството на "Уембли" щеше да е удар.

За момента рекордът за посещаемост на Евро 2020 се държи от унгарския ст. "Ференц Пушкаш" - на два мача там имаше по малко над 60 хиляди души.