Разнобой в редиците на българските социалисти, а Радан Кънев сам срещу другите в групата на Европейската народна партия (ЕНП).

Това става ясно от справка на резултатите от поименното гласуване на резолюцията на Европейския парламент, противопоставяща се на закона срещу ЛГБТ-хората в Унгария. Този закон влезе в сила днес.

Резолюцията бе приета сз 459 гласа „за“, 147 „против“ и 58 „въздържал се“.

Подкрепиха я шестима български евродепутати. Двама гласуваха против. Четирима се въздържаха, а петима не участваха в гласуването.

Как гласуваха българите

„За“ гласуваха Радан Кънев, тримата ни евродепутати либерали от ДПС – Илхан Кючюк, Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП.

Против бяха „консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

Въздържаха са Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Мейдел и Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП.

Съпартийците им Андрей Ковачев и Емил Радев не участваха във вота. НЕ гласуваха също социалистите Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Иво Христов.

Часове по-рано заради техническа грешка бе обявено, че Радан Кънев е глосувал против доклад, призоваващ да приемането на България в Шенген.

Сега грешка нямаше. Евродепутатът потвърди за Клуб Z, че е подкрепил резолюцията срещу унгарския закон.

Резолюцията

Парламентът "осъжда най-категорично" новото законодателство, насочено срещу ЛГБТИК, и осъжда разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

В резолюция, приета с 459 гласа "за", 147 "против" и 58 "въздържал се" в четвъртък, членовете на ЕП определят унгарския закон като явно нарушение на основните права, залегнали в Хартата на основните права на ЕС, Договорите и законодателството на ЕС за вътрешния пазар.

Поредна атака срещу демокрацията, върховенството на закона и основните права

Парламентът подчертава, че това не е изолиран инцидент, а "по-скоро представлява пореден съзнателен и предумишлен пример за постепенното премахване на основните права в Унгария", където спонсорираната от държавата ЛГБТИК-фобия и кампании за дезинформация са се превърнали в инструменти за упражняване на политическа цензура. Тези нарушения на правата на човека са част от по-широка политическа програма за разрушаване на демокрацията и принципите на правовата държава, включително свободата на медиите, и следва да се разглеждат като системно нарушение на ценностите на ЕС.

Неотдавнашните проявления на този проблем включват изменение на Конституцията на страната, за да се уточни, че "майката е жена, а бащата е мъж", и фактическата забрана за правно признаване на пола на трансполовите и интерсексуалните лица. В този контекст членовете на ЕП заявяват своя категоричен ангажимент за защита на правата на децата, като декларират, че насърчаването на толерантността, приемането и многообразието следва да служат като ръководни принципи за гарантирането на зачитането на най-добрия интерес на детето.

Необходими са спешни действия

Депутатите призовават Европейската комисия да започне ускорена процедура за нарушение и да използва всички инструменти на Съда на ЕС като временни мерки и санкции за неизпълнение, ако е необходимо. Те също така призовават страните членки да сезират Съда, ако Комисията не предприеме действия, и да подадат междудържавна жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Европейският парламент посочва редица проблеми в Унгария, при които Регламентът за обвързване с условие за спазване на принципите на правовата държава трябва да бъде задействан незабавно, за да се защити бюджетът на ЕС. Депутатите изразяват сериозна загриженост, че унгарският план за възстановяване и устойчивост може да не е в съответствие с европейското право.

ЕП също така призовава Съвета на ЕС и Комисията да отблокират Директивата за борба с дискриминацията и да предприемат последващи действия във връзка с инициативата на Парламента за създаване на постоянен механизъм на за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Освен това евродепутатите са обезпокоени от факта, че унгарското законодателство наподобява руския закон срещу пропаганда на ЛГБТ от 2013 г. Затова те призовават Комисията да разследва финансирането на кампании срещу ЛГБТ в Европа.

Законът

В основата си унгарският закон цели борба срещу педофилията и престъпността, свързана с нея, припомня БТА. В началото на юни обаче членове на управляващата партия ФИДЕС внесоха поправки в текста. Сега в закона е вписано:

„Порнографията и съдържанията, които представят сексуалността или насърчават отклоненията от половата идентичност, промяната на пола или хомосексуализма, не трябва да бъдат достъпни за лица под 18 години.“

Предвижда се също часовете по сексуално възпитание да бъдат провеждани вече от одобрени от държавата организации.

В Унгария вече са забранени рекламните афиши като тези на „Кока Кола“, на които има двойка мъже. Същото е в сила за книги, сериали или филми, в които се споменава за хомосексуализма.

Самият закон не споменава за санкции, но препраща към други текстове, които предвиждат глоби в случай на нарушения.