„Новият унгарски закон приравнява хомосексуалността с порнографията и това е срамота“, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя говори на дебат, посветен на заключенията на Европейския съвет от 24 и 25 юни.

В една от главните теми на срещата на върха се превърна приетият в Унгария анти-ЛГБТ закон. Той забранява книги, филми и друго съдържание, насочено към деца и тийнейджъри, в които се дискутират ЛГБТ-хора, различната сексуална ориентация или промяната на пола.

Фон дер Лайен предупреди, че ако Унгария не предприеме необходимите промени, за да съобрази законодателството си с изискванията на ЕС, Комисията ще предприеме всички действия, за които е упълномощена, при защитата на европейските ценности.

„Когато защитаваме свободите на част от обществото, защитаваме свободата на цялото общество. Трябва да се съгласим, че всеки е свободен да избере как най-добре да живее“, каза още председателят на ЕК.

Тя увери, че Европа никога няма да позволи части от обществото да бъдат стигматизирани заради възраст, етнос, политическа или верска принадлежност.

Правата на ЛГБТ общността не са несъществен въпрос, а се отнасят до човешкото достойнство и основните свободи, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. И припомни, че по договор ЕС не дискриминира, а приобщава.