Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев не е гласувал против приемането на България в Шенген. Това каза самият Кънев във фейсбук, опровергвайки публикации, които твърдят обратното.

Кънев обясни, че при отчитането на вота му е допусната техническа грешка. И това се случва често след въвеждането на системата за дистанционно гласуване.

Той вече е подал заявление за коригиране на вота му до администрацията на европарламента.

Ето какво написа Кънев:

"По повод публикациите в медии на бившите управляващи, че съм гласувал “против” приемането на България в Шенгенското пространство:

Действително, при отчитането на вота ми е допусната техническа грешка, което се случва сравнително често след въвеждане на системата за дистанционно гласуване.

Подал съм необходимото заявление за коригиране на вота до администрацията на ЕП (стандартна процедура за отстраняване на технически грешки).

Естествено, че и гласуването ми, както и дългогодишната ми позиция, са ЗА приемане на България в Шенген. Използването на техническа грешка за предизборни цели намирам несериозно. Нека не търсим сензации, а в оставащите малко повече от 24 часа кампания се съсредоточим върху важните политически въпроси пред обществото".

Наистина Радан Кънев е отбелязан като гласувал "против", установи проверка на Клуб Z в резултатите от поименния вот. Според тях само още един депутат от Европейската народна партия (ЕНП) е бил против доклада.

Истина е също, че такива грешки се случват при отчитането. 

Пред септември 2020 г. резултатите от поименното гласуване показаха, че Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) е подкрепила резолюция на ЕП срещу Русия, свързана със ситуацията в страната и отравянето на опозиционера Алексей Навални.

Оказа се обаче, че Йончева се е въздържала. Тя също обясни, че е допусната техническа грешка и че се е обадила да бъде поправена. Останалите четирима евродепутати от тогава БСП изобщо не участваха в гласуването.