Нови 22 280 000 лв. отпуска правителството на държавното дружество "Бул Био" за инвестиционните проекти, които то разработва, реши кабинетът днес. Става дума за проекти за изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

"Средствата ще отидат по тези направления в "Бул Био", за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света", отбеляза по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. 

И добави: "Да знае колективът и да възстановим славата на Бул Био".

В хода на заседанието на правителството днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов е докладвал актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията, съобщиха от пресслужбата. Той е отбелязал, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – само за една седмица - 16 028 души.

"Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно", заяви здравният министър.

В момента за "излекуван" се смятат и хора, преминали през болница, и тези, чиято 14-дневна изолация след положителен тест е изтекла в условие на домашно лечение. Преди време отпадна "изходният" PCR тест като критерий, че пациентът се смята за преминал коронавирусната инфекция. Общо хосхитализираните към днешна дата са 6839 души.

Костадин Ангелов посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19. Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на месец януари 2021 г.

И още милиони

Както прави в края на всяка друга година, правителството продължи да раздава милиони с постановления. Така днес се взе решение и за отпускане на допълнителни над 65 милиона лева за сектор образование и наука. От тях 14,5 млн. лв. са за изпълнението на осем национални научни програми за 2021 г., в рамките на които се работи по важни за обществото теми като единен цифров пазар в науката, ниско въглеродна енергия, опазване на околната среда, здравеопазване и медицина. 

Над 33 млн. лв. са осигурените средства и за дейностите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. "Те са за БАН, за Селскостопанската академия, университетите, за хората, които правят включително и подводната археология, за кораба, който се купува за Висшето военноморското училище, който ще се използва за научни и изследователски цели", цитиран е Борисов.

С 16,9 млн. лв. ще бъдат подпомогнати и 2257 училища при реализирането на противоепидемичните мерки. С тях училищата ще могат да осигурят дезинфектанти, апарати за пречистване на въздуха, електронни устройства за учениците, които нямат възможност да си закупят сами. С част от средствата ще бъдат подпомогнати и 42 центъра за специална образователна подкрепа. 

Министерският съвет отпусна и 2,5 млн. лв. за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София - „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“2.