"На този етап нямаме възможност да произвеждаме ваксини срещу COVID-19."

Това заяви пред БНР директорът на държавното дружество "Бул Био" д-р Румен Кофинов. По думите му всяка ваксина има своята специфика при производството и българската компания няма как да произвежда ваксините за коронавирус.

Коментарът му бе по повод отпуснатите тази седмица от правителството 22 млн. лева на фирмата за инвестиционни проекти и ваксини. Средствата са за откриване на нова линия за производство на БЦЖ ваксината, която България доставя и на УНИЦЕФ, посочи Кофинов.

По думите на д-р Кофинов е напълно възможно ваксина да бъде създадена за толкова кратко време и отхвърли всички съмнения в това, като обясни:

"Технологията, по която се произвежда ваксината е известна поне от 10 години. Само се сменя една информационна РНК с друга информационна РНК и по този начин в най-кратък срок се създава ваксината. Нещата са предвидими".  

Д-р Румен Кофинов изрази очакване интересът към ваксината срещу COVID-19 да бъде висок и ваксините да не стигнат. "Бих се ваксинирал първи", категорично заяви той и уточни, че предпочита да е здрав и да бъде ваксиниран. "Трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването", допълни той.

Междувременно Нова тв пусна анонс от тазвечершната си тема, според който "до дни ще бъде сглобен прототипът на българската ваксина срещу коронавирус".

По думите на проф. Андрей Чобанов, ръководител на Департамента по имунология към БАН, българската ваксина залага на изграждането на Т-клетъчен имунитет, който носи имунологична памет и защита във времето.

"Ние смятаме, че имаме много стратегическо предимство, така че нашият прототип да бъде по-успешен", цитиран е Чобанов.