Прокуратурата отчита 73 нови преписки, свързани с евентуални нарушения на изборния процес. Възложено е на МВР да проверява данните.

Става ясно, че за последните 24 часа са образувани и 16 нови досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите. Тъй като довчера бяха оповестени 29, така стават общо 45. 

Както Клуб Z писа, вчера дойде и първото искане на главния прокурор Иван Гешев (по-късно - удовлетворено) до ЦИК за сваляне на имунитет на кандидат за народен преставител. То е срещу Цветелин Георгиев - общинар от Бургас, който е 4-ти в листата на "Изправи се! Мутри вън".

Днес обаче е бил арестуван и кметът на поморийското с. Бата Георги Георгиев. Подробности не се съобщават.

Малко по-късно съобщение пратиха от МВР, които - както е известно тази година не "споделят" един общ щаб с прокуратурата и ДАНС, а си имат техен.

"Междинният анализ на Дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност“ към 7 юли т.г. показва увеличение от 400% на водените досъдебни производства против политическите права на гражданите /чл. 167-169 г от НК/ спрямо данните към 31 март 2021 г.", пишат от там.

Става ясно още, че към вчерашния ден са съставени 5133 предупредителни протокола по Закона за МВР, от които 850 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 604, Благоевград – 522. Отчита се увеличение от 454,9% на съставените протоколи по ЗМВР спрямо данните към 31 март 2021 г.- тогава те са били общо 925.

бТВ съобщи по-късно през деня за шестима арестувани в Югозападна България. Други двама са задържани в района на Поморие, като единият е общинският съветник Пламен Огнянов, влязъл с
листата на ДПС. Той е изключен от движението заради солидния брой преференции, които е получил на предните избори.

Вместо да се оттегли от местния парламент той остана като независим. Установено е, че Огнянов заедно с втория задържан - въпросният кмет на Бата, е предлагал пари срещу глас. Изземванията, претърсванията и разпитите на свидетелите продължават. Образувани са две досъдебни производства.

В Бургаско общият брой на задържаните за контролиран вот е 26 души.

Схемите са най-различни - освен списъци с лични данни на хартия, на електронен носител и в мобилни телефони, така и се предлагат хранителни продукти и домакинска техника. Сумата за предлаган глас варира от 10 до 150 лв.

„Друг механизъм е предлагане на хранителни продукти. Най-различни хранителни продукти - брашно, колбаси макарони и т.н. Има и обещания за овъзмездяване на контролиран вот след изборите, т.е. парични средства няма да се раздават към момента или преди и по време на изборите, а след изборите. Има обещания, също така и предоставяне на ваучери за дребна техника, електродомакинска.

Включително сме се натъквали на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата на лицата е 5-цифрена сума", обяснява ст. комисар Калоян Калоянов - директор, ОДМВР-Бургас.

Мащабна акция на полицейска се проведе в Казанлък и Стара Загора. По данни на МВР на 129 лица са съставени протоколи за предупреждение.

Образувани са 10 проверки по сигнали и едно досъдебно производство. Извършена е проверка на 15 заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити. С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 29 собственици на фирми.

Ето и пълния текст на най-новото съобщение на прокуратурата:

Образувани са 73 нови преписки, свързани с нарушения на изборния процес

В прокуратурите на територията на страната за последното денонощие са образувани 73 нови преписки, свързани с нарушения на изборния процес. Общият им брой към 10.00 ч. на 08 юли 2021 г. вече е 350. Същите са по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

За последните 24 часа са образувани и 16 нови досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите, като общият им брой вече е 45.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

А ето и текста на пресцентъра на МВР:

Междинният анализ на Дирекция „Координация и информационно-аналитична дейност“ към 7 юли т.г. показва увеличение от 400% на водените досъдебни производства против политическите права на гражданите /чл. 167-169 г от НК/ спрямо данните към 31 март 2021 г.

Към обхванатия период на територията на СДВР и областите Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково са образувани общо 30 досъдебни производства. Към 31 март 2021 г. аналогичните досъдебни производства са били 6, образувани на територията на областите Варна, Пазарджик, Перник и Смолян.

Най-голямо увеличение в образуваните досъдебни производства спрямо данните към 31 март 2021 г. се наблюдава на територията на областите Бургас, Монтана, София, Кърджали, Сливен и Хасково.

Образуваните към 7 юли 2021 г. досъдебни производства съставляват 8,8% от получените  сигнали – общо 341. За сравнение, към 31 март образуваните досъдебни производства съставляват 4,2% от получените сигнали – общо 144.

Към вчерашния ден са съставени 5133 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 850 са от ОДМВР Пловдив, Бургас – 604, Благоевград – 522. Отчита се увеличение от 454,9% на съставените протоколи по чл. 65 от ЗМВР спрямо данните към 31 март 2021 г.- тогава те са били общо 925.

За периода от 4 юни до 6 юли 2021 г. (вкл.) в Дирекция „Български документи за самоличност“, СДВР и ОДМВР в страната са приети 122 592  заявления и са издадени общо 129 011 лични карти.