Спецакция на МВР в Сливенско тече от рано сутринта днес, като се проверява и купуване на гласове за парламентарния вот на 11 юли, съобщи бТВ. Полиция и жандармерия претърсват заложни къщи, офиси за бързи кредити и частни домове в село Градец. Открити са бележници с имена и суми срещу тях. Проверява се дали списъците са за платен вот.

Разпитите в рамките на спецакцията продължават. За момента няма информация за задържани лица. От полицията на този етап отказват подробности по случая. Уточнено бе само, че списъците са открити в местни лихвари и затова работят по версията за купуване на гласове.

Синът на Атанас Чолаков е в един от списъците на лихварите. Баща му е притеснен:

„Той е безработен, за гъби ходи, за да изкара нещо за ядене. Не знам защо го търсят“, каза мъжът пред телевизията. 

Заложните къщи и офиси за бързи кредити, в които има сериозни парични обороти, остават под наблюдение. По случая е образувано досъдебно производство, съобщават още оттам. 

Досега задържани при разследване за купуване на гласове имаше в Бургаско, като отново ставаше дума за лихвари и списъци с имена. Вътрешният министър Бойко Рашков преди ден обяви, че има сигнали и за подобни явления в Хасковско и в Пловдив. 

Преди това в града под тепетата бе задържан бизнесмен, собственик на цех за дограма в кв. „Столипиново“. При акция в петък са открити няколко тефтера с над 2000 адреса и имена на хора от квартала. Намерена е и сума от над 6000 лв. 24 часа по-късно мъжът бе задържан. Ден по-късно бяха арестувани двама помагачи на бизнесмена. Те са признали, че са му помагали на предишните избори, припомня бТВ.