"Водачът на листата ни в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината...

В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона. От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата."

Това се казва в съобщение на партията на Мая Манолова "Изправи се.Бг" (част от коалиция "Изправи се! Мутри вън").

По-рано днес бе съобщено, че главният прокурор Иван Гешев е внесъл искане до Централната избирателна комисия за снемане на имунитета на кандидат за народен представител,.

Казва се още че въпросният човек - Ц. Г. на 29 юни в с. Маринка, Бургаско "дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право...  в полза на определен кандидат и коалиция."

Както Клуб Z пръв писа, справка в регистрираните кандидати в РИК-Бургас показва, че и на двете условия - инициалите и това да е от коалиция отговаря Цветелин Георгиев - четвърти в листата на "Изправи се! Мутри вън". Биографията му сочи, че той е созополски общински съветник от СДС, който на 10 февруари обявява, че става общински координатор на коалицията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън" в курортния град.

"За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо", пишат още от "Изпррави се.БГ"
Междувременно ЦИК взе решение да свали имунитета на кандидата - вече ненужно предвид отказа на формацията да я представлява в листите.
 

При предишен аналогичен случай аполитизираната прокуратура се похвали на 14 април т.г., че е разбила ОПГ за изборни престъпления и купуване на гласове - тогава обвинените бяха от "Българско лято" на Васил Божков. В обхвата на ударените също имаше кандидат-депутат от листите.

В последните дни се води истинска война между "щаба" против купуване на изборите създаден от Гешев, който включва прокуратурата и ДАНС, и този на МВР, което отказа да се включи и си направи свой.

Забележителното е, че само вторият щаб установява опити на ГЕРБ за купуване на гласове.

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра на прокуратурата:

Главният прокурор внесе искане до ЦИК за снемане на имунитета на кандидат за народен представител

Главният прокурор внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц.Г.- кандидат за народен представител на изборите за 46-ото Народно събрание, насрочени за 11.07.2021г.

Досъдебното производство е започнато от ОДМВР-Бургас по реда на чл. 212 ал.2 от НПК и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП).

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими документи.  Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл.219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление  по чл. 167, ал.2 от НК спрямо Ц.Г., който на 29.06.2021г. в с. Маринка, общ. Бургас дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция.

Предвиденото в закона наказание по чл. 167, ал.2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.