Хиперактивността на МВР и прокуратурата около купуването на гласове продължава и днес.

Пет новообразувани досъдебни производства за престъпления срещу изборните права, отчита държавното обвинение.

Така общият им брой станал 29, а на наблюдаваните преписки - 277.

От държавното обвинение вече възложили на МВР да събере данни за извършени престъпления.

Както Клуб Z писа, по-рано днес от кабинета на Иван Гешев съобщиха, че е налице и първият поискан от него имунитет на кандидат - депутат. Става въпрос за плащане на 4-ма души в Бургаско. По-късно се потвърди, че става въпрос за Цветелин Георгиев от "Изправи се! Мутри вън".

Същевременно и МВР от Харманли се отчете с успехи. На брифинг днес от там обявиха, че има данни за извършени престъпления при заявяването на гласуване с подвижна секция в две общини.

Общо около 800 са заявленията в общините Минерални бани и Стамболово, пояснява БНТ. Проверката е установила, че част от хората, които се води, че са подали лично заявленията си, не се намират в страната. Други са посочили заболявания, които не им пречат да отидат до изборните помещения.

Целта според полицията е манипулация на вота чрез хартиени бюлетини и избягването на машинното гласуване.

Отново БНТ съобщава, че полиция разследва предлагане на купони за хляб срещу гласове в Руен. Задържан е един мъж, който на разпита разказал, че облагата му е предложена от кандидат за депутат.

Полицията работи и по случай в Кърджали, където има оперативни данни, че са се предлагали дърва срещу гласове за определена партия. Трима служители на Горско стопанство там са дали показания, че техен началник ги притискал да предоставят дървата.

Паралелно с това днес тече акция в бургаския кв. "Победа" - наричан и Кумлука. По информация на "Флагман" са арестувани трима тартори, които са оказали съпротива.

Задържаните имат легални дребни бизнеси, но и по думите на съкварталците си – са и местни лихвари.

Първият от тримата тартори е с малко име Страхил, а вторият е стар познайник на органите на реда – наркобаронът Сергей Страхилов, който неведнъж е бил задържан.

Третият арестуван бил познат като Пламен Пандурито, роднина на "виден" местен лихвар - Мишо Пандурито.

бТВ пък съобщава за случай от Плавдив, където е задържан 50-годишен мъж при акция срещу контролирания вот.

У него били намерени 40 листа А4 със саморъчно написани имена на лица, ЕГН, номера на лични карти и адреси. Според разследващите той е "предложил и дал имотна облага с цел да се гласува за определена политическа партия".

Днес Районният съд в Етрополе остави с постоянна мярка задържане под стража Кирил Киров. Магистратите решиха, че са събрани достатъчно доказателства, за да се предположи, че Киров е извършил престъплението, в което е обвинен - изборна търговия.

Пред съда бяха представени 61 попълнени декларации за застъпници, както и такива, които не са попълнени, но са били готови да се попълнят. Всички те са иззети от офиса на шахматен клуб "Чавдар", на който обвиняемият е председател, както и от офиса на фирмата, в която той работи за бързи кредити.