КПКОНПИ установи конфликт на интереси за проф. д-р Борислав Юруков - ректор на Югозападен университет "Неофит Рилски", съобщиха от антикорупционния орган. Те са установили, че за три години Юруков сам си е определял допълнително възнаграждение с общ размер 142 300 лв.

Производството е започнало по сигнал за злоупотреба на ректора в рамките на първия и втория му мандат (2015-2019 и 2019-2023 г.). Юруков е бил поканен на изслушване в Комисията, където заявил, че е започна работа в ЮЗУ през 1981 г., преминал е през всички нива на научното израстване, а през 2015 г. и повторно през 2019 г. е избран за ректор. Второто му назначение е било временно забавено след обжалване, и решението за избора му е влязло в сила през февруари тази година.

Юруков отрича да е взимал еднолично решения за допълнителни възнаграждения.

КПКОНПИ обаче установява, че между декември 2017 и декември 2020 г. той е издал общо 21 заповеди, с които е определил допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал. Списъците са утвърдени от него като ректор и неговото име също е в тях. В по-голямата си част заповедите са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който обаче има само пълномощни и консултативни функции и не може да взима такива решения - на практика единственият оторизиран да издава заповеди е именно ректорът.

За този период проф. Юруков се е самовъзнаградил с допълнителни 142 300 лв. Това е в допълнение на стандартната му заплата, която е сред най-високите на ректори в България - над 16 000 лв месечно.

Според ЗПКОНПИ, лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да изпълнява контролни функции в частен интерес, подчертават от комисията.

"От събраните в производството доказателства е видно, че проф. Борислав Юруков е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес, от които е реализирана материална и нематериална облага", пишат те.

И допълват, че според практиката на ВАС ЗПКОНПИ не допуска нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. Правилното в случая би било проф. Юруков да прекара евентуално свое допълнително възнаграждение през Общото събрание, като орган по избора му.

КПКОНПИ определя със свое решение отнемане на получената материална облага от 142 300 лв. в полза на държавата, както и 10 000 лв глоба на ректора.

Проф. Юруков не е единственият ректор, ползвал този подход - наскоро стана ясно, че бившият ректор на Университета по хранителни технологии – Пловдив проф. Кольо Динков е бил в конфликт на интереси, като се е самоназначил за ръководител на проект по ОП, с което се е сдобил с допълнителни 22 254 лв. На Динков бе наложена същата глоба.