Както гласи клишето, тази вечер Англия има сблъсък не само срещу конкретен съперник - в случая Дания, а и с историята. "Трите лъва" не са били на финал на голямо първенство от 1966 г. След това записаха три поражения на полуфинали - все след равенства в редовното време.

Могат да поправят това на Евро 2020, още повече са си у дома.

Една лоша традиция вече бе прогонена с елиминирането на Германия, но най-трудното предстои. Датчаните имат нещо, което островитяните нямат - европейска титла и тя бе постигната през 1992 г., когато двата тима спориха в двубой в предварителната група, завършил 0:0.

Първият финалист вече е ясен - Италия, тимът на която снощи преодоля Испания с дузпи - 4:2, след 1:1 в редовното време и продълженията.

Британците се радват на домакинско предимство и то пред около 60 хиляди зрители - най-високата посещаемост на мач на Албиона от близо година и половина. На датчаните бяха дадени 8000 билета.

Това обаче едва ли смущава "динамита", който надмина очакванията на всички, още повече след лошия старт с две загуби в групата. Англия сравнително лесно излезе от своята четворка, след това би Германия и разгроми Украйна. Как ще се справи сега в ролята на фаворит, когато залозите са високи?

И в двата отбора няма сериозни проблеми с контузени звезди. Наказани също няма, а картоните са изчистени.

В исторически план англичаните имат 13 победи, 5 двубоя са завършили наравно, а толкова са победите на датчаните.

Последните два официални двубоя между двата съперника бяха в Лигата на нациите през миналата есен. В Копенхаген двубоят завърши 0:0, а след това Дания спечели с 1:0 на "Уембли" с гол на Кристиан Ериксен от дузпа. В тази среща Ериксен и капитанът Симон Кяер заедно записаха своите мачове №100 с националната фланелка. А Хари Магуайър получи червен картон.