Италия е на финал на Европейското - 1:1 в редовното време и 4:2 след дузпи срещу Испания в първия полуфинал на "Уембли". "Адзурите" чакат Англия или Дания, които играят в сряда от 22 часа. Финалът е в неделя.

Федерико Киеза заби прекрасен гол в 60-ата минута. Малко преди края Алваро Мората изравни. При дузпите "Ла роха" направи два пропуска, а италианците започнаха с грешка на Мануел Локатели. След разменени изтървани опити Джиджи Донарума хвана удара на Алваро Мората, а след това Жоржиньо със завидно храднокръвие плъзна топката покрай Унай Симон (долу).

Испания в трети пореден мач на Евро 2020 игра продължения, а във втори и дузпи. Този път обаче съдбата й обърна гръб и целуна Италия. Селекцията на Луис Енрике атакуваше повече и на моменти натискът й бе осезаем, ала не успя да увенчае преимуществото си във владеенето на топката.

А тази вечер видяхме добрата стара Италия, която стигна до големия мач с преобладаващо защитна игра и контри на висока предавка.

Двубоят бе на изключително ниво. Два от най-силните отбори на Европейското (а и в света) предложиха надиграване на две различни философии. Като цяло италианците оставиха топката на своя съперник - той не чакаше покана за това, и заложиха на директния си стил, който им носи успех.

Началото бе двуостро, ясно бе, че се търсеше бърз гол. Николо Барела уцели греда, но се оказа, че е бил в засада. В 13-ата Оярансабал, човекът с основна "заслуга" Испания да не отбележи по-рано, направи първия си пропуск, като не успя да овладее топката.

В 21-ата вратарят Унай Симон (долу) излезе неразчетено и за малко да бъде наказан - Барела се забави и не успя да го прониже. Това бяха минути, в които все нещо липсваше и от двете страни, за да падне гол. Но не липсваха атаки. Оярансабал се размина с попадение още веднъж до почивката.

Първото полувреме обаче бе затворено от "скуадрата". В 45-ата Емерсон, който замени контузилия се ас Лоренцо Спинацола, нацели рамката при поредния си пробив отляво.

След почивката ролите бяха затвърдени още повече - притежание на топката и териториален превес за "Ла роха", контри за тима със сини екипи.

В 52-ата Серхио Бускетс бе близо до гола, но топката профуча над напречната греда. И когато се създаде впечатление, че испанците превъзхождат, бяха прободени от кинжална контра и неволна грешка на Емерик Лапорт - Киеза простреля Симон и отново ликуваше на "Уембли".

Луис Енрике направи смени и тръгна доста по-смело напред. Междувременно Оярансабал получи още две прекрасни възможности да отбележи, но ги изтърва. А Италия имаше шанс да реши всичко, ала Доменико Берарди не успя да матира Симон.

В 80-ата минута иберийците заложиха на "италианска" атака - опростена и остра. След пас от защитата влезлият като смяна Алваро Мората и Дани Олмо направиха двойно подаване и първият изравни.

В следващите минути Испания не бе далеч от пълен обрат (чрез Серхио Бускетс и Мората), но достигането до продължения бе напълно резонен развой.

В първото продължение "Ла роха" имаше отявлен превес. Италия спря, само се бранеше. Това се промени донякъде във второто. Преди това обаче Донарума оцеля няколко пъти.

А "адзурите" пробваха марковите си контри, но попадаха в капана на засадите. Може да се каже, че тимът на Манчини повече искаше 11-метровите удари. Мората и компания не успяха да решат спора преди тях. И този път сведоха глави.

При дузпите

Мануел Локатели (Италия) - пропуск, Унай Симон спаси

Дани Олмо (Испания) - пропуск, топката прелетя над вратата

Андреа Белоти (Италия) - гол, 1:0

Жерар Морено (Испания) - гол, 1:1

Леонардо Бонучи (Италия) - гол, 2:1

Тиаго Алкантара (Испания) - гол, 2:2

Федерико Бернардески (Италия) - гол, 3:2

Алваро Мората (Испания) - пропуск, Донарума уцели ъгъла и изби, 3:2

Жоржиньо (Италия) - гол, 4:2, Италия е на финал!