УЕФА обяви, че е отправила покана на Кристиан Ериксен, неговата съпруга и шестимата медици, спасили живота му, на финала на Евро 2020 в неделя.

На този етап не е ясно дали халфът ще присъства. 

Ериксен получи сърдечен арест в края на първото полувреме на мача Дания - Финландия (0:1) във втория ден на турнира. Наложи се намеса на специален екип за бърза помощ, използвал дефибрилатор, за да върне играча към живота. 

Той бе в съзнание още при изнасянето си от терена, постъпи в болница и дни по-късно беше изписан. Преди това му бе поставен Имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD). Наскоро Кристиан бе засечен на почивка в датски курорт.

Случаят първо стъписа, но след това вдъхнови неговите съотборници, които са на полуфинал след три поредни победи и утре излизат срещу Англия на "Уембли" за място на финала, който е на същата арена. Очакват се около 60 хиляди зрители.

Поканата за Ериксен и медиците е подписана лично от президента на УЕФА Александър Чеферин.

"Вълнувам се като дете на Коледа", коментира един от лекарите - Педер Есгаард, пред датската медия Fagbladet FOA, по повод шанса да глада финала на живо.

Той казва, че се гордее, че е помогнал на Ериксен, но добавя, че заслугата е на всички, които са участвали в реанимирането му. Есгаард се надява да види Дания на финала и дори мечтае за титлата.

Междувременно Англия ще окаже чест на полузащитника преди мача утре. Хари Кейн, който години наред бе съотборник с Ериксен в "Тотнъм", ще подари на датския капитан Симон Кяер фланелка подписана от всички национали на "Трите лъва". Това направиха и други отбори на Европейското.

Кейн заяви пред медиите, че е разговарял за кратко с бившия си съекипник, а след като се е уверил, че той е добре, е решил "да го остави на спокойствие". 

"Сигурен съм, че той ще вика срещу мен утре, но така и трябва, рече Хари Кейн. - Ще подкрепя отбора на родината си. Станалото обедини датския тим и му помогна да стигне толкова далеч. Но ние не трябва да мислим за това, а за нас самите и нашата си игра. Каквото и да стане аз се надявам, че скоро ще се видим с Крис. Най-важното е, че той е добре."