Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

30 години след първия дизайн и 16 години след като стана готова, "Европейската роботна ръка" (European Robotic Arm, ERA) потегля към Международната космическа станция след седмица, съобщи Digital Trends.

ERA ще излети с ракета Протон-М от космодрума Байконур в Казакхстан на 15 юли. Устройството пропусна три планирани мисии към МКС през последните 20 години заради технически проблеми.

Те обаче са отстранени и роботът скоро ще бъде на разположение на космонавтите в МКС. Дълъг 11,3 метра, способен да вдигне до 8 тона, роботът е съставен от два 5-метрови "крайника" от карбон, лакът, две щипки, китки с общо три стави, четири камери с лампи и централен контролер компютър.

Компютърна графика на ERA, както ще бъде след 15 юли - закачена за корпуса на МКС.

 

Ръката може да бъде управлявана както от вътрешността на станцията с лаптоп, така и в открития космос със специален интерфейс, удобен за работа в космически скафандър. ERA впечатлява с факта, че може сам да се хваща и придвижва по корпуса на МКС, така че да е в помощ на космонавтите във всяка част на станцията бързо и ефективно.

Първата работа на робота ще е да инсталира радиатор за последния модул на МКС.

ERA е дело на германската компания Airbus Defence и холандската Space Netherlands. Тя се присъединява към две други роботизирани ръце, дело на японци и канадци, които обаче не могат да работят по руската част на станцията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.