Джеф Безос освободи директорския пост в "Амазон", съобщи Ройтерс. Милиардерът, който през април разкри намерението си да се оттегли от най-високата позиция в компанията, остава председател в борда ѝ, както и най-големият акционер.

Анди Джеси, който досега отговаряше за уеб услугите на "Амазон", ще стане новият главен изпълнителен директор.

Безос ще отделя повече време за други проекти, включително фирмата за космически полети "Блу ориджин". Очаква се на 20 юли да лети в космоса заедно с брат си Марк.

Наскоро милиардерът публикува пост в социалните мрежи, в който се вижда как шофира електрически пикап, построен от "Ривиан" (стартъп, който е финансиран от "Амазон"), през пустинята, за да наблюдава приземяването на ракета.

Само преди няколко дни пък Дуейн Джонсън ("Скалата") публикува в "Инстаграм" снимка заедно с Безос. Малко преди това бе съобщено, че актьорът ще участва във филм на "Амазон Студиос" - друг любим проект на доскорошния директор на "Амазон".

"Амазон" е създадена на 5 юли 1994 г. - преди точно 27 години. В началото компанията продава единствено книги, едва през 1998 г. започна да предлага музикални дискове. Днес на платформата може да бъде намерено почти всичко - компютри, часовници, бижута, дрехи, хранителни стоки и много други.