Търпелият критики за липса на атракция и малко голове тим на Англия разгроми Украйна с 4:0 в последния четвъртфинал на Евро 2020, игран на "Олимпико" в Рим. И най-неравностойният и лишен от интрига - тя приключи в началото на второто полувреме, когато резултатът стана 3:0.

Два гола заби развихрилият се капитан Хари Кейн, а по веднъж се разписаха Хари Магуайър и влезлият от скамейката Джордан Хендерсън.

Англия ще спори на полуфинал срещу Дания на 7 юли от 22 часа на "Уембли". 24 часа по-рано е сблъсъкът Испания - Италия, на същата арена. По-рано днес датчаните отстраниха Чехия с 2:1.

"Трите лъва" са на полуфинал на Европейско за първи път от 1996 г. И на второ поредно голямо първенство са в тази фаза, както стана на Мондиал 2018. Вратарят Джордан Пикфорд пак не допусна гол - това още не се е случвало на турнира. Тази вечер Кейн и компания за първи път играха извън "Уембли", но това им се отрази добре.

С две промени в състава (почти преминалият в "Манчестър Юнайтед" Джейдън Санчо започна като титуляр) англичаните нанесоха бърз удар. Рахим Стърлинг, който тази вечер не отбеляза, но отново остави отпечатък, поднесе страхотен пас на Кейн и таранът откри в 4-ата минута.

Нататък островитяните отстъпиха инициативата, но демонстрираха стабилна игра в защита и спокойно отблъснаха опитите на украинците да отвърнат. Все пак от средата на полувремето Англия отново пое инициативата. Роман Яремчук създаде най-добрата възможност за състава на Андрий Шевченко с набег отляво, но Пикфорд спаси.

В по няколко ситуации имаше напрежение и пред двете врати, но нищо за отбелязване.

В 47-ата съотборниците в "Юнайтед" Люк Шоу и Хари Магуайър взаимодействаха - първият центрира на втория от свободен удар и последва 2:0 с мощен изстрел в украинската мрежа.

В 50-ата Стърлинг допринесе, а Шоу поднесе топката този път на главата на Кейн - 3:0. Тук всичко свърши за Украйна. Капитанът се размина с хеттрик, негова бомба беше отразена от вратаря Георгий Бушчан. 

Дори влезлият като смяна Джордан Хендерсън вкара първия си гол за Англия - и той "от втория етаж", след центриране от ъглов удар.

Лондон...

 

Това стана 63-тата, а до края мачът се доиграваше. Пикфорд сбърка веднъж, но му се размина. Гарет Саутгейт смени половината си отбор, даде почивка на най-важните футболисти.

Тимът на Украйна трябва да е доволен, едва ли някой е очаквал, че ще стигне до четвъртфинал. А Англия с основание мечтае за първа голяма титла от 55 години насам.

... Киев

 

Полуфинали

Вторник, 6 юли
Полуфинал 1: Испания - Италия (22:00 ч., Лондон), БНТ 1

Сряда, 7 юли
Полуфинал 2: Англия - Дания (22:00 ч., Лондон), Нова тв